Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eurimages

Nermin Nikšić potpisao dokument o pristupanju BiH pilot-programu Vijeća Evrope

Foto: Hazim Aljović/FENA

Premijerovom potpisivanju Pisma namjere i predavanju tog dokumenta predstavnici Vijeća Evrope prisustvovali su pored ostalih i Saša Magazinović, predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Amel Kovačević, generalni direktor BH Telecoma, kao i Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo

Federalni premijer Nermin Nikšić danas je, tokom Sarajevo Film Festivala (SFF), potpisao dokument – Pismo namjere o pristupanju Bosne i Hercegovine pilot-programu Vijeća Evrope, koji implementira Eurimages, za koprodukciju evropskih dramskih serija.

Nikšić je uoči potpisivanja tog dokumenta, koji je potom predao predstavnici Vijeća Evrope u Sarajevu Bojani Urumovoj, izjavio da je Federalna vlada ove godine povećala na 4,7 miliona KM budžetski iznos za finansiranje kinematografije (povećanje za 1,3 miliona u odnosu na prošlu godinu).

-Također, tražili smo način kako to nastaviti raditi putem BH Telecoma uvažavajući politiku kompanije da ne može iz redovnog poslovanja izdvajati toliko novca jer onda mora umanjiti dionice privatnim dioničarima, pa smo se dogovorili da dio redovne dobiti ide dioničarima a dva miliona KM za sponzorisanje od BH Telecoma te da od 11 miliona neraspoređene dobiti, Vlada i Uprava BH Telecoma zajedno rješavaju neke stvari ‘kojim možda u budućnosti rizikujemo da izlazimo iz okvira nadležnosti’ – kazao je Nikšić naglašavajući da je dosta segmenata u nadležnosti državnog nivoa ali da ih rješava federalni.

Foto: Hazim Aljović/FENA

Dodao je da posebno boli što su sportski savezi, u tom kontekstu degradirani na državnom nivou te smatra „da se u tom segmentu ne možemo kriti iza nekoga ko je nadležan, a da mi ništa ne činimo“.

Prostor za bh. umjetnike

Na svu sreću, pojavila se i ova ideja (program koprodukcije evropskih dramskih serija), rekao je Nikšić, ističući da se federalni nivo vrlo lako opredijelio da učestvuje i otvori prostor bh. umjetnicima za njihovo kreativno izražavanje te za dolaženje do novca iz fondova koji će im omogućiti lakši pristup tržištu. Izrazio je nadu da će doći vrijeme kad će se uključiti i državni nivo.

Bojana Urumova, predstavnica Vijeća Evrope u Sarajevu, pozdravila je učešće Bosne i Hercegovine u projektu koji se tiče mogućnosti finansiranja serija, za šta je posebno zahvalila federalnom premijeru.

-Mi ovdje proslavljamo zapravo jednu magiju – magiju pričanja priča; koprodukcija serija nam otvara nove mogućnosti u toj oblasti – da ispričamo neke nove zanimljive priče koje su pred nama, neke od njih su odavde iz regiona. Neke zemlje zapadnog Balkana već su članice ovog fonda i preuzele su obavezu daljeg učešća. Konkretno, okupljamo zemlje članice Vijeća Evrope ne samo sa zapadnog Balkana – izjavila ja Urumova.

Foto: Hazim Aljović/FENA

Po njenim riječima, ta široka zastupljenost omogućava različite priče, predstavljanje različitih jezika i kultura te sve čemu različitosti zemalja i regiona mogu doprinijeti.

U Sarajevu je 2015. godine potpisan sporazum o jednakom rodnom učešću u ovakvim projektima produkcije serija, podsjetila je Urumova i zahvalila svim partnerima u novom projektu – premijeru Nikšiću, šefu Delegacije BiH u Vijeću Evrope, direktoru SFF-a i svima drugima.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović je izjavio da je produkcija serija, naročito u BiH, doživjela uzlet posljednjih nekoliko godina učešćem kompanije BH Telecom u produkciji sadržaja.

Povećanje produkcije

-To je dovelo do 400 posto povećanja produkcije takve vrste sadržaja u BiH, do potpune zaposlenosti u tom sektoru i do vrlo uspješnog plasmana dijela dosad proizvedenog sadržaja. Međutim, naravno da se tržište konstantno mijenja, da je potrebno tražiti nove modele i otvoriti i nove izvore finansiranja – kazao je Marjanović.

Premijerovom potpisivanju Pisma namjere i predavanju tog dokumenta predstavnici Vijeća Evrope prisustvovali su pored ostalih i Saša Magazinović, predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Amel Kovačević, generalni direktor BH Telecoma, kao i Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Foto: Hazim Aljović/FENA

Kako ističu realizatori Sarajevo Film Festivala, riječ je o Programu za koprodukcije serija 2023-2025., kojim je Vijeće Evrope 2023. godine uvelo novu mogućnost finansiranja za nezavisne producente.

Ovaj program podržava stvaranje visokokvalitetnih serija međunarodne koprodukcije s ciljem osnaživanja nezavisnih producenata i poticanja stvaranja novih audio-vizuelnih djela.

Eurimages upravlja programom koji se finansira putem dobrovoljnih doprinosa institucija iz zemalja članica. Trenutno program podržava 16 institucija iz 15 zemalja članica (Belgija, Hrvatska, Estonija, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Portugal, Srbija, Slovenija, Španija).

Do sada su završena dva ciklusa javnog poziva za nezavisne producente, pri čemu je podržano 17 evropskih međunarodnih koprodukcija serija, za koje je izdvojeno 6,5 miliona eura, ističu organizatori današnjeg potpisivanja u Sarajevu.