Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

operacije u rusiji

Ukrajinci uništili i treći most u regiji Kursk. U plamenu i petrohemijska tvornica

kursk ofanziva
Foto: Screenshot/X

Više ukrajinskih vojnih blogera na X-u je objavilo istu informaciju, navodeći kako će se ruske snage na jugu Kurska sada morati opskrbljivati preko pontonskih mostova

Ukrajinske snage uništile su i treći, posljednji most preko rijeke Sejm u okrugu Koreneski u ruskoj regiji Kursk.

Kako je na X-u objavio savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Geraščenko, tu informaciju objavili ruski vojni blogeri.

Ruski istražitelj potvrdio je u ponedjeljak da je Ukrajina u nedjelju pogodila i oštetila treći most na rijeci Sejm u Kurskoj oblasti, gdje se moskovske snage bore protiv snaga Kijeva gotovo dvije sedmice.

“Dana 18. augusta kao rezultat ciljanog granatiranja uz upotrebu raketnog i topovskog oružja protiv stambenih zgrada i civilne infrastrukture u selu Kariž… oštećen je treći most preko rijeke Sejm”, rekao je predstavnik ruskog Istražnog odbora.

Podsjetimo, najveći most preko rijeke Sejm nalazi se u selu Gluškovo, a ukrajinske snage uništile su ga prije tri dana, u poslijepodnevnim satima. Dan kasnije pogođen je drugi most, koji se nalazi sjevernije, u selu Zvanoje.

-Ako se potvrdi uništenje i trećeg mosta, postrojbe ruske vojske na jugu Kurska naći će se u okružene. Okvirna površina okruženog područja bit će gotovo 700 kvadratnih kilometara, objavio je Geraščenko na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Više ukrajinskih vojnih blogera na X-u je objavilo istu informaciju, navodeći kako će se ruske snage na jugu Kurska sada morati opskrbljivati preko pontonskih mostova.

Eksplozija i požar u ruskoj petrohemijskoj tvornici

U ruskoj regiji Baškirija došlo je do eksplozije cjevovoda za gorivo u petrokemijskoj tvornici Sterlitamak, pri čemu je troje ljudi ozlijeđeno.

Na teren su odmah izašli vatrogasci, koji su požar stavili pod kontrolu, objavile su ruske hitne službe. Pojavilo se i snimak eksplozije.

Nije poznato što je izazvalo incident.

Tvornica, smještena 1.500 km istočno od Moskve, proizvodi gumu i visokooktanske aditive za gorivo te gorivo za mlažnjake.

Ruska državna novinska agencija Interfax objavila je, pozivajući se na lokalne zvaničnike, da se proizvodnja nastavlja uprkos požaru.