Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srce sarajeva

Na SFF-u dodijeljene nagrade za TV serije: Najboljom proglašena “Znam kako dišeš”

Foto: BHRT

Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala glasao je strukovni žiri sastavljen od više od 500 filmskih profesionalaca iz regije, a ove je godine bilo nominovano osam serija u 14 kategorija

Dramska serija „Znam kako dišeš“ i komedija „Princ iz Eleja“ proglašene su najboljima na 30. Sarajevo Film Festivalu i osvojile Srca Sarajeva za najbolja televizijska ostvarenja.

Svečana dodjela nagrada Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala održana je u Hotelu Hills, a nagrade Srce Sarajeva za TV serije dodijeljene su u dvije kategorije: za dramske serije i za komedije.

Sedam nagrada za “Znam kako dišeš”

„Znam kako dišeš“ kreatora Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića osvojila je sedam nagrada Srce Sarajeva za TV serije u kategoriji za dramske serije: za najbolju dramsku seriju, za najbolju glavnu glumicu (Jasna Đurčić), za epizodnu glumicu (Jelena Kordić Kuret), epizodnog glumca (Mirvad Kurić), zvijezdu u usponu (Lazar Dragojević), scenarij (Jasmila Žbanić i Elma Tataragić) te režiju (Nermin Hamzagić).

Srce Sarajeva za najboljeg glavnog glumca posthumno je pripalo Žarku Lauševiću (1960. – 2023.), za ulogu Živojina Mišića u seriji „Vreme smrti“.

Srce Sarajeva za najbolju komediju osvojila je serija „Princ iz Eleja“ kreatora Elme Tataragić, Dušana Vranića, Enesa Zlatara i Amre Bakšić Čamo. Ova je serija u kategoriji Komedija osvojila i Srce Sarajeva za najboljeg glavnog glumca (Alen Muratović) i za scenarij (Elma Tataragić, Dušan Vranić, Enes Zlatar).

„Radio Mileva“, serija kreatora Nebojše Garića, osvojila je tri Srca Sarajeva u kategoriji Komedije – za najbolju glavnu glumicu (Olga Odanović), zvijezdu u usponu (Kris Gavrić) i režiju (Elmir Jukić).

Žiro od 500 profesionalaca

Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala glasao je strukovni žiri sastavljen od više od 500 filmskih profesionalaca iz regije, a ove je godine bilo nominovano osam serija u 14 kategorija. Pravo prijave imale su dramske serije i komedije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije premijerno prikazane u periodu od 1. aprila 2023. do 30. aprila 2024. godine.

Na ceremoniji dodjele nagrada Srce Sarajeva za TV serije uručena su i Počasna Srca Sarajeva Kristofu Papuseku i Filipu Boberu. Priznanja im je uručio predsjednik Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.