Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Indija

Silovana i ubijena ljekarka, zbog zločina ljekari obustavljaju rad na 24 sata

Foto: Screenshot/X

Ljekari u prepunim i često lošim državnim bolnicama u Indiji već dugo se žale da su prezaposleni i nedovoljno plaćeni, navodeći da su i pacijenti često nasilni prema njima, jer su ljuti zbog nedostatka odgovarajuće medicinske njege

Indijski ljekari danas će na 24 sata obustaviti rad u većini ordinacija širom zemlje, osim osnovnih službi, u znak protesta zbog silovanja i ubistva ljekarke u medicinskom koledžu u Kalkuti.

-Ljekari, posebno žene, izloženi su nasilju zbog prirode profesije. Na vlasti je da osigura bezbjednost ljekara u bolnicama i kampusima, saopćeno je iz Indijskog medicinskog udruženja, prenosi Reuters.

Ljekari su istakli da okolnosti silovanja ukazuju na to koliko su medicinski radnici ranjivi i koliko im je potrebna adekvatna zaštita.

Ljekarka stažistkinja stara 31 godinu silovana je i ubijena prošle sedmice u medicinskom koledžu u Kalkuti, a policijski volonter koji je radio u bolnici u kojoj je došlo do zločina uhapšen je i protiv njega je podignuta optužnica.

Najavljeni protesti

Političke partije u zemlji, uključujući partiju Baratila Janata premijera Narendre Modija, najavile su da će učestvovati na protestima najavljenim za danas, a učešće su najavili i bolivudski glumci i druge poznate ličnosti.

Ljekari u prepunim i često lošim državnim bolnicama u Indiji već dugo se žale da su prezaposleni i nedovoljno plaćeni, navodeći da su i pacijenti često nasilni prema njima, jer su ljuti zbog nedostatka odgovarajuće medicinske njege.

U New Delhiju je 2012. grupa muškaraca silovala i nanijela teške povrede 23-godišnjoj studentkinji u autobusu, što je dovelo do njene smrti.

Broj zločina nad ženama u Indiji povećan je za četiri posto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Nacionalnog biroa za evidenciju zločina objavljeni krajem prošle godine.