Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korupcija u ukrajini

Zamjenik ministra s još tri osobe uhvaćen dok je primao 500.000 dolara mita

Foto: X

Ured glavnog tužioca saopćio je da su osumnjičenici tražili mito od 500.000 dolara u zamjenu za omogućavanje uklanjanja rudarske opreme državnog preduzeća za ugalj iz ratom razorenih područja regije Donjeck

Ukrajina je uhapsila jednog od svoja četiri zamjenika ministra energetike i tri ostala osumnjičenika jer su “uhvaćeni na djelu” kako primaju tranšu od 500.000 dolara mita, saopćili su u ponedjeljak državni tužioci i policija za borbu protiv korupcijskih transakcija.

Ukrajina je pojačala kampanju protiv službene korupcije kako bi dokazala vjerodostojnost zemlje za pridruženje Evropskoj uniji, što je borbu protiv mita postavilo kao prioritet.

Njen energetski sektor vitalni je kotač u nacionalnim ratnim naporima protiv Rusije i pretrpio je tešku štetu od ruskih zračnih napada ove godine.

Rusija je pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu u februaru 2022.

Oglasilo se tužilaštvo

Ured glavnog tužioca saopćio je da su osumnjičenici tražili mito od 500.000 dolara u zamjenu za omogućavanje uklanjanja rudarske opreme državnog preduzeća za ugalj iz ratom razorenih područja regije Donjeck.

Kao dio dogovora, preduzeću za ugljen u bazenu Lavov-Volin trebalo je biti odobreno premjestiti opremu i slobodno njome upravljati u rudnicima u državnom vlasništvu u zapadnoj regiji Ukrajine, saopćeno je.

U saopćenju se ne navodi ko je zamjenik ministra, ali vlada je saopćila da je smijenila zamjenika ministra energetike Oleksandra Kheila s trenutnim efektom. Službenika nije bilo moguće odmah dobiti za komentar.

Ostali osumnjičenici uključuju zvaničnika u državnom preduzeću za ugalj i još dva posrednika, piše na Telegramu.

Osumnjičenici su privedeni dok su trebali primiti tranšu od 100.000 dolara od ukupno 500.000 dolara mita, prenosi Reuters.