Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šta rusi rade?

Crni dim kulja iz nuklearke Zaporožje, oglasio se Zelenski

nuklearna elektrana zaporožje
FOTO: Screenshot

Zelenski je u svom obraćanju kazao kako Rusi od zauzimanja NE Zaporožje 2022. godine istu koriste isključivo za ucjenjivanje Ukrajine i cijele Evrope

“Ruski okupatori podmetnuli su požar na području nuklearne elektrane Zaporožje. Trenutno su pokazatelji zračenja normalni”, oglasio se večeras ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što se u medijima pojavile snimke na kojima gusti crni dim kulja visoko u zrak sa područja Nuklearne elektrane Zaporožje.

Zelenski je u svom obraćanju kazao kako Rusi od zauzimanja NE Zaporožje 2022. godine istu koriste isključivo za ucjenjivanje Ukrajine i cijele Evrope.

“Sve dok ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearkom, situacija nije i ne može biti normalna. Od prvog dana zauzimanja Nuklearne elektrane Zaporožje Rusija ju koristi isključivo za ucjenjivanje kako Ukrajine, tako i cijele Evrope i svijeta”, rekao je Zelenski i dodao:

“Čekamo reakciju svijeta, čekamo reakciju IAEA-e. Rusija bi trebala biti odgovorna za ovo. Samo ukrajinska kontrola nad stanicom Zaporožje može garantovati povratak u normalu i potpunu sigurnost”, poručio je Zelenski.

Rashladni tornjevi, iz jednog od dva izlazi gusti crni dim, nalaze se između rashladnog bazena nuklearne elektrane i korita rijeke Dnjepar, oko 1800 metara od reaktora, tako da im ne prijeti nikakva opasnost od požara – samo izgleda užasno sa strane grada Nikopolja koji je pod kontrolom ukrajinske strane.

rashladni tornjevi
NE Zaporožje, raspored nuklearnih reaktora i rashladnih tornjeva

Nuklearna elektrana Zaporižja nalazi se na rijeci Dnjepru na području grada Energodara u jugoistočnoj Ukrajini, 55 km jugozapadno od grada Zaporižja. Ima šest reaktora sovjetskog dizajna VVER-1000/320 s po 950 MW neto učinka. S 5,7 GW ukupne instalirane snage najjača je nuklearna elektrana u Evropi.

Incident u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, dolazi u trenutku kada ruske snage pokušavaju zaustaviti ofanzivu Ukrajinske vojske u ruskoj oblasti Kursk. Za sada, zvanična Moskva i Ruska vojska još uviek nisu komentairali situaciju u Zaporožju.