Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat je sada i u rusiji

Otkriveno na koga je Putin bijesan zbog upada Ukrajinaca u Rusiju. Oglasio se i Pentagon

Foto: Screenshot/X

Ukrajinski proboj u Kursk dolazi u trenutku kada su borbe na ratištu u istočnoj i južnoj Ukrajini uglavnom u zastoju, iako su ruske snage nedavno napredovale

Načelnik glavnog štaba ruske vojske Valerij Gerasimov suočava se sa sve većim kritikama nakon što su ukrajinske snage izvele svoj najveći upad na ruski teritorij otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio agresiju Ukrajine prije više od dvije godine.

Gerasimov i drugi visoki vojni dužnosnici su, po svemusudeći, zanemarili upozorenja obavještajnih službi da se ukrajinski vojnici okupljaju u blizini granice s ruskom zapadnom regijom Kursk dvije sedmice prije nego što su započeli napad, a o tome niko nije obavijestio predsjednika Vladimira Putina, rekao je za Bloomberg izvor blizak Kremlju, prenosi Index.

Ruske snage u Kursku bile su zatečene i pružile su beznačajan otpor ukrajinskom napredovanju.

Proglašeno vanredno stanje

Iako je malo vjerovatno da će Gerasimov biti smijenjen uskoro, ruski predsjednik Putin gubi strpljenje i nezadovoljan je načinom na koji Gerasimov vodi rat protiv Ukrajine, rekao je isti izvor za Bloomberg, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije odgovorio na upit Bloomberga o ovoj temi.

Rusija je, podsjetimo, proglasila vanredno stanje u regiji Kursk dok već četvrti dan pokušava zaustaviti ukrajinsko napredovanje. Gerasimov je rekao da su Ukrajinci upali s čak 1000 vojnika potpomognutima tenkovima i oklopnim vozilima.

Gerasimov je to rekao ruskom predsjedniku Putinu jučer na sastanku čiji su dijelovi emitirani na ruskoj državnoj televiziji.

Gerasimov (68) načelnik je Glavnog štaba ruske vojske od novembra 2012., a Putin ga je zadržao u maju tokom čistke vojnih i sigurnosnih zvaničnika nakon njegove inauguracije za peti predsjednički mandat. Ekonomist Andrej Belousov postao je ministar odbrane umjesto Putinova dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua, koji je prešao u rusko Vijeće sigurnosti.

Ruska invazija duboko u trećoj godini

Gerasimov je nadgledao Putinovu invaziju na Ukrajinu 2022. koja je trebala trajati danima, a sada je duboko u trećoj godini, pri čemu su Rusi pretrpjeli ogromne žrtve. Ukrajinski proboj u Kursk dolazi u trenutku kada su borbe na ratištu u istočnoj i južnoj Ukrajini uglavnom u zastoju, iako su ruske snage nedavno napredovale.

Putin je danas putem videolinka razgovarao s vršiteljem dužnosti guvernera Kurska Aleksejem Smirnovim, rekavši da situacija predstavlja “izvanredne izazove” za sve razine ruske vlade.

-Naravno, poznajem situaciju u cjelini, ali ipak bih volio čuti vašu procjenu, rekao je Putin.

Predsjednik je jučer pozvao Gerasimova i druge visoke obrambene i sigurnosne dužnosnike na sastanak kako bi ga izvijestili o naporima da se odbije upad. Dužnosnici u Kijevu odbili su potvrditi ili komentirati operaciju, iako se činilo da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas izrazio zadovoljstvo upadom.

-Svi vide da je ukrajinska vojska sposobna iznenaditi i postići rezultate, rekao je Zelenski danas u Kijevu, ne spominjući posebno Kursk.

Oglasio se i Pentagon

Pentagon nije zabrinut zbog napredovanja ukrajinskih snaga u ruskoj Kurskoj oblasti, rekla je danas glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

-Ne, jer na kraju krajeva Ukrajina se bori za svoj suvereni teritorij, koji je pod napadom susjedne zemlje. Dakle, ako želimo deeskalirati napetosti, kao što govorimo od početka, najbolji način za to je da Putin već danas donese odluku o povlačenju svojih snaga iz Ukrajine, rekla je Singh na pitanje o potencijalnoj eskalaciji napetosti zbog ulaska ukrajinskih snaga u Kursku oblast.

Glasnogovornica Pentagona naglasila je da Ukrajina čini sve što je moguće kako bi nastavila oslobađati svoj suvereni teritorij, a događaji u Kurskoj oblasti uklapaju se u taj scenario.

-Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu sustavima koji su joj potrebni. Ne smatramo da je ovo eskalacija u bilo kojem smislu. Ukrajina radi ono što treba da bude uspješna na bojnom polju, rekla je glasnogovornica Pentagona.

Naglasila je da je napredovanje Ukrajine u Kurskoj oblasti u skladu s američkom politikom iako je napomenula da se SAD i dalje protivi dalekometnim udarima na rusku teritoriju.