Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpuno iznenađenje

Analitičar o ukrajinskom upadu u Rusiju: Ovo je veliko

Foto: X

Izgleda da su Ukrajinci zauzeli najmanje desetak naselja

Ukrajinski napad na ruskom teritoriju je “velik” i predstavlja mnogo više od pukog upada, rekao je sigurnosno-odbrambeni analitičar Sky Newsa, profesor Michael Clarke.

“Počelo je u utorak u zoru i izgledalo je kao jedan od napada legije Sloboda za Rusiju”, kaže, referirajući se na prethodne upade proukrajinskih partizana na teritorij Rusije. “Izgledalo je kao jedan od onih napada osmišljenih da osramoti Ruse i izazove tek manji problem”, dodaje.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, postalo je jasno da bi Ukrajinci mogli utvrditi svoje snage u osvojenom području nakon značajnih ranih dobitaka.

“Čini se da su Ukrajinci očito odlučili stati iza ovog i u roku od otprilike 48 sati poduprli su to s prilično značajnim borbenim jedinicama”, dodaje on, ističući izvještaje da su američki i njemački tenkovi i oklopna vozila poslani na ruski teritorij, prenosi Index.hr.

“Izgleda da su Ukrajinci zauzeli najmanje desetak naselja. Probili su se prema Sudži, koja je logističko središte, i odande su se širili prema sjeveroistoku i jugoistoku”, dodaje. Sudža je posljednja tačka za pretovar ruskog prirodnog plina u Evropu preko Ukrajine. “Kilometrima su duboko u Rusiji… to je veliko – to nije samo upad”, zaključuje profesor Clarke.

Što se tiče odgovora Rusije, Clarke nije impresionisan. “Rusi su mislili da se mogu nositi s tim s nekoliko svojih rezervnih bataljuna”, kaže on, dodajući da se “to ne događa”.

“Ako žele potisnuti Ukrajince, morat će posvetiti više resursa odbrani Kursku”, rekao je.