Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

austrija

Uhapšeni priznao planiranje napada na koncerte Taylor Swift: “Planirao sam ubiti gomilu ljudi”

austrija policija
Foto: Pixsell

Osumnjičenik je na internetu pretraživao kako izraditi bombe, a istražiteljima je rekao da je „planirao ubiti sebe i gomilu ljudi, ili danas ili sutra”

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je objavilo da je 19-godišnji osumnjičenik priznao da je planirao teroristički napad na koncertima američke glazbenice Taylor Swift, zbog čega su oni otkazani.

On je planirao bombama i oštrim predmetima ubijati ljude uoči nastupa muzičarke, rekao je Omar Haijawi-Pirchner, direktor za državnu sigurnost i obavještajna pitanja u austrijskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Uhapšeni 19-godišnjak, inače makedonskog porijekla, nije imao kartu za koncert, pa je napad planirao pored stadiona Ernst Happel. Dio je islamističke mreže i već je bio pod povećalom policije, rekao je zvaničnik.

Osumnjičenik je na internetu pretraživao kako izraditi bombe, a istražiteljima je rekao da je „planirao ubiti sebe i gomilu ljudi, ili danas ili sutra”.

Otkazana sva tri nastupa

On i druga osoba uhapšeni su dan prije koncerta zbog sumnje da planiraju napade na velikim događajima u Beču, uključujući koncerte Taylor Swift.

Ona je u srijedu navečer otkazala sva tri nastupa, zakazana za četvrtak, petak i subotu. Haijawi-Pirchner je rekao da je odluku o otkazivanju donio organizator koncerata, a ne austrijska policija, ali da je ta odluka razumljiva.

Zbog planiranog napada se ne traga za drugim osumnjičenicima, objavili su istražitelji.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova naglasio je da je „izbjegnuta tragedija”.

-Situacija je bila i jest ozbiljna, dodao je Gerhard Karner.