Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RAt se proširio na rusiju

Ukrajinci masovno zarobljavaju ruske vojnike u Kursku. Kijev otkrio zašto su upali u Rusiju

Foto: X

Većina vojnih stručnjaka s kojima je Deutsche Welle razgovarao slaže se da će napad ukrajinskih oružanih snaga na rusku teritoriju oslabjeti poziciju ruske vojske na glavnoj liniji fronta

U Kurskoj oblasti se posljednja dva dana vode borbe. Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, kao i vojnih analitičara, jedniice ukrajinske vojske napreduju kroz teritorij Ruske Federacije.

Više ruskih regruta je zarobljeno, a ruska vojska je izgubila barem jedan helikopter Ka-52 – oboren je FPV-dronom. Ruske vlasti tvrde da su “zaustavile napredovanje neprijatelja” i da “kontroliraju situaciju”, ali dokazi o borbama dolaze iz grada Sudže s 5.000 stanovnika.

Većina vojnih stručnjaka s kojima je Deutsche Welle razgovarao slaže se da će napad ukrajinskih oružanih snaga na rusku teritoriju oslabjeti poziciju ruske vojske na glavnoj liniji fronta – ona će morati prebaciti dio svojih snaga u pozadinu.

Oglasio se Kijev

Ukrajinski upad u rusku regiju Kursk posljedica je ruske agresije na Ukrajinu, rekao je u četvrtak savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Ukrajinske vlasti od utorka gotovo u potpunosti šute o situaciji i ništa nisu izravno komentirale. Podoljak također nije jasno rekao da je za taj napad odgovorna ukrajinska vojska.

Ali na platformi X ocijenio je da je “primarni razlog bilo kakve eskalacije, bombardiranja, vojne akcije (…) uključujući u ruskim regijama Kursku i Belgorodu jedino nedvosmislena agresija Rusije” i njezina invazija na Ukrajinu koja je počela prije više od dvije godine.

-Rusija je uvijek vjerovala da se restriktivne pravne norme na nju ne odnose i da može posve nekažnjeno napadati teritorije susjednih zemalja i licemjerno zahtijevati… nepovredivost svojeg vlastitog teritorija, rekao je.

-Ali rat je rat, sa svojim vlastitim pravilima, agresor neizbježno plaća s odgovarajućim posljedicama, zaključio je.

Ukrajinska vojska pokrenula je u utorak napad na rusku pograničnu regiju Kursk s više od 1.000 vojnika i oklopnih vozila, objavio je ruski glavni štabuvjeravajući da čini sve kako bi odbio napad.

Napredovanje oko Sudže

Borbe se u četvrtak i dalje vode, po ruskom ministarstvu odbrane.

Operacija uništavanja formacija ukrajinske vojske se nastavlja”, saopćiloje rusko ministarstvo obrane, uvjeravajući da ukrajinski pokušaji “duboke penetracije” u regiju Kurska “neće uspjeti”.

Po nekoliko analitičara, napredovanje ukrajinskih snaga fokusirano je oko Sudže, ruskog grada s oko 5.500 stanovnika koji se nalazi desetak kilometara od granice i u kojem se nalazi plinska stanica koja još uvijek šalje plin u Evropu preko Ukrajine.

Institut za proučavanje rata, sa sjedištem u SAD-u, u svojem je zadnjem izvještaju objavio da su se ukrajinske snage u Kursku probile do 10 kilometara u dubinu i da su probile “najmanje dvije ruske odbrambene linije”.