Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden: Nisam siguran da će Trump dozvoliti miran prijenos vlasti ako izgubi

joe biden
Foto: Pixsell

Reuters navodi da je tokom kampanje u martu u državi Ohio, Trump upozorio na “krvoproliće” ako ne pobijedi na izborima

Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je da nije siguran u miran prijenos vlasti u SAD ako republikanski kandidat Donald Trump izgubi predsjedničke izbore 5. novembra.

-Ukoliko Tramp izgubi, uopšte nisam siguran u miran prijenos vlasti. On misli ono što kaže. Ne shvatamo ga ozbiljno. On to misli. Sva ta priča o krvoproliću ako izgubimo, rekao je Biden za CBC News.

Reuters navodi da je tokom kampanje u martu u državi Ohio, Trump upozorio na “krvoproliće” ako ne pobijedi na izborima.

Optužnice protiv Trumpa

On je to izjavio dok je govorio o potrebi da se zaštiti američka autoindustrija od strane konkurencije a kasnije je, kako prenosi Reuters, objasnio da je upotrijebio riječ “krvoproliće” misleći na zaštitu nacionalne autoindustrije.

Trump je tvrdio da je pokraden na predsjedničkim izborima 2020. godine i protiv njega su podignute krivične optužnice u Washingtonu i Georgiji zbog pokušaja nezakonitog poništavanja rezultata.

Biden je povukao svoju kandidaturu prošlog mjeseca nakon što su ga njegove demokratske kolege pozvale da se povuče zbog lošeg nastupa na debati protiv Trumpa, koji je pokrenuo pitanja, između ostalih, o Bidenovom zdravlju.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris prikupila je najviše glasova za nominaciju umjesto Bidena i očekuje se da će ona biti protivkandidat Trumpu.