Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

britanci objavili

Rusija gubi hiljadu vojnika dnevno u ratu protiv Ukrajine!

Foto: Facebook/ualandforces

Dok je prosječno 1.262 ruskih vojnika bilo ubijeno ili ranjeno svaki dan u maju, što je rekord, brojka je pala na 1.140 u junu

Rusija se suočava s velikom stopom žrtava u ratu protiv Ukrajine u jeku tekućih ofanziva duž široke fronte između Harkiva na sjeveroistoku i Robotinea na jugu, prema analitičarima britanskog ministarstva odbrane.

Više od 1.000 ruskih vojnika u prosjeku će svakog dana augusta vjerovatno i dalje biti ubijeno ili ranjeno, objavilo je ministarstvo u svojoj posljednjoj procjeni objavljenoj u subotu.

U sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv, ruske su snage navodno učvrstile svoje pozicije, a ruski gubici su se blago smanjili.

Dok je prosječno 1.262 ruskih vojnika bilo ubijeno ili ranjeno svaki dan u maju, što je rekord, brojka je pala na 1.140 u junu, objavilo je ministarstvo na X-u.

Ipak, posljednja tri mjeseca bila su najgora u pogledu gubitaka od početka rata, navodi britansko ministarstvo obrane, pozivajući se na informacije ukrajinskog Glavnog stožera.

Brojke je nemoguće nezavisno provjeriti.

“Učinkovita ukrajinska odbrana i nedostatak ruske obučenosti smanjuju sposobnost Rusije da iskoristi bilo kakve taktičke uspjehe u šire operativne dobitke,” dodalo je ministarstvo.