Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VMBiH

Ratifikacija sporazuma: BiH u programu EU Digitalna Evropa

vijeće ministara bih
FOTO: Fena
Vijeće ministara BiH

Ministarstvo vanjskih poslova dostavit će Prijedlog ove odluke Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije, saopćeno je iz VMBiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma Europske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije Digitalna Europa (2021. – 2027.), koji je uime BiH potpisao ministar komunikacija i prometa Edin Forto 4. 6. 2024. godine.

Pridruživanje programu Digitalna Europa omogućava Bosni i Hercegovini pristup strateškim sredstvima EU koja su važna za suočavanje s globalnim digitalnim izazovima.

Dostavit će Prijedlog Predsjedništvu BiH

Fokusirajući se na područja poput superračunarstva, umjetne inteligencije, naprednih digitalnih vještina i šire primjene digitalnih tehnologija, ovaj program omogućava pravnim osobama u BiH ravnopravno apliciranje sa subjektima iz zemalja članica Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova za financiranje projekata u ovim oblastima digitalizacije. To će svakako ubrzati gospodarski oporavak i digitalnu transformaciju bh. društva i gospodarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova dostavit će Prijedlog ove odluke Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije, saopćeno je iz VMBiH.