Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

halil lagumdžija

Uskoro popunjavanje odjela koji će u VSTV-u provjeravati imovinu sudija i tužilaca

sjednica vstv-a
Foto: BIRN
Ilustracija

Više od 50 imenovanih sudija i tužilaca od marta nisu mogli preuzeti dužnost u pravosudnim institucijama jer još nije bio formiran Odjel za provedbu postupka po izvještajima

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija izjavio je kako će odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija biti uskoro donesena na telefonskog sjednici.

-Na telefonskoj sjednici odlučit ćemo kad im počinje mandat, budući da redovnu sjednicu imamo tek 5. septembra. Mogu preuzeti dužnost, osim onih gdje eventualno traje upravni spor, rekao je Lagumdžija za Faktor.

Konkursna procedura

Kada je u pitanju uspostavljanje Odjela za provedbu postupka po izvještajima, čija je zadaća provjera prijavljene imovine sudija i tužilaca, predsjednik VSTV-a kazao je da “uskoro ide konkursna procedura”.

-Poslali smo zahjev Agenciji za državnu službu da raspiše konkurs i to sada očekujemo. Konkurs će biti otvoren 30 dana, a procedura će trajati par mjeseci nakon čega slijedi provjera da se vidi jesu li kandidati “čisti”. U sve će biti uključeni međunarodni stručnjaci koji će raditi superviziju čitavog izbornog procesa – kazao je Lagumdžija.

Više od 50 imenovanih sudija i tužilaca od marta nisu mogli preuzeti dužnost u pravosudnim institucijama jer još nije bio formiran Odjel za provedbu postupka po izvještajima.

Nakon višemjesečne rasprave oko nemogućnosti formiranja ovog odjela, vlasti su rješenje vidjeli u novom odgađanju roka.

Odgađanje formiranja Odjela je, po hitnom postupku, usvojeno u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uporedo s budžetom institucija, koji je bio glavna kočnica za zapošljavanje u novom odjelu.
Izmjenama Zakona o VSTV-u, rok za uspostavu Odjela prolongiran je do 28. februara 2025. godine, umjesto ranije definiranog 23. marta ove godine.

Izmjene je usvojio i Dom naroda.