Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

liverpool

17-godišnjak nožem ubio dvoje i ranio devetoro djece, policija: Nije terorizam

policija liverpool
FOTO: Screenshot

Napad 17-godišnjaka s nožem se dogodio za vrijeme dječje radionice koja je uključivala ples i jogu, a napadnute su djevojčice

Dvoje djece je ubijeno, a devetero je ozlijeđeno u napadu nožem u Southportu kod Liverpoola. 17-godišnjak s nožem je uhapšen, izvijestila je engleska policija. Ranjeno je i dvoje odraslih koji su u kritičnom stanju, kao i šestero od devetero ranjene djece.

Dvije ozlijeđene odrasle osobe koje su u kritičnom stanju, vjerovatno su pokušale zaštiti djecu.

“Vjerujemo da su ozlijeđene odrasle osobe hrabro pokušavale zaštititi napadnutu djecu”, rekla je šefica policije Serena Kennedy.

Dojavu o napadu nožem policija je primila oko 11:50 po lokalnom vremenu (12:50 po našem vremenu). Policija je saopćila da ne postoji šira prijetnja za javnost, te da napad nije povezan s terorizmom. Policija je također potvrdila da je 17-godišnjak iz Banksa u Lancashireu, a porijeklom iz Cardiffa, uhapšen pod sumnjom za ubistvo i pokušaj ubistva.

Svjedoci kažu da su napadnute djevojčice. Napad se dogodio za vrijeme dječje radionice koja je uključivala ples i jogu.

Premijer Keir Starmer: Cijela zemlja šokirana

Britanski premijer Keir Starmer kaže da je cijela zemlja jako šokirana napadom.

“Znam da govorim u ime cijele zemlje kad kažem da su naše misli sa žrtvama, njihovim porodicama, njihovim prijateljima i širom zajednicom”, rekao je. “Gotovo je nemoguće zamisliti tugu kroz koju prolaze i traumu kroz koju prolaze.”

Također je zahvalio hitnim službama koje su reagirale u “najtežim okolnostima”.