Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turski predsjednik

Erdogan: Turska bi mogla ući u Izrael; Kac: To je put kojim je išao Sadam Husein

Foto: Pixsell/Arhiv

“Baš kao što smo ušli u Karabah i u Libiju, mogli bismo nešto slično napraviti i njima”, izjavio je Erdogan

Turska bi mogla ući u Izrael kako bi pomogla Palestincima kao što je svojedobno napravila u Libiji i u Nagorno Karabahu, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Tayyip Erdogan.

-Moramo biti vrlo jaki kako Izrael (u) Palestini ne bi mogao raditi to što trenutno radi (…)”, rekao je turski predsjednik na skupu vladajuće stranke AKP u gradu Rizeu na Crnom moru, hvaleći rezultate industrije oružja.

Poruka bez objašnjenja

-Baš kao što smo ušli u Karabah i u Libiju, mogli bismo nešto slično napraviti i njima, izjavio je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija.

Turski predsjednik nije precizirao kakvu intervenciju ima na umu, a predstavnici njegove stranke nisu odgovorili na upit o pojedinostima njegove izjave.

Godine 2020. Ankara je u Libiju poslala vojnike i vojnu opremu kako bi podržala Libijsku vladu nacionalnog jedinstva i njezinog čelnika Abdulhamida al-Dbeibaha.

Prošle godine Turska je opovrgnula izravnu upletenost u azerbajdžansku vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, ali je naglasila da podupire bliskog saveznika “svim sredstvima”, uključujući obuku i modernizaciju vojske, podsjeća Reuters.

Kac: Erdogan ide putem Sadama Huseina

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je, odgovarajući na prijetnju Erdogana da bi Turska mogla da izvrši invaziju na Izrael, uporedio turskog predsjednika sa bivšim iračkim liderom Sadamom Huseinom.

-Erdogan ide putem Sadama Huseina i preti da će napasti Izrael. Treba samo da se sjeti šta se tamo dogodilo i kako se to završilo, napisao je Kac na platformi X.

Izraelski portal podsjeća da je Sadamov režim srušen invazijom koju su predvodile SAD 2003. godine, a irački sud ga je pogubio nakon što je zarobljen i nakon što mu je suđeno.