Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muljaža u RAK-u

Dobivali dodatke na plaće na osnovu netačnih podataka o radnom stažu?!

Draško Milinović
FOTO: Srna
Draško Milinović (u sredini)

Zloupotrebe i kršenje zakona u državnoj agenciji otkrili su revizori. Nakon prepiske između nekoliko institucija, korekcija je izvršena tek u maju 2024.

Za čak 11 uposlenika Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH utvrđena su neslaganja u podacima o radnom stažu odnosno prikazan im je veći radni staž nego što bi ga trebali imati.

Ustanovili su to državni revizori, jednako kao i podatak da su navedni uposlenici, upravo na osnovu netačnih podataka o radnom stažu u toku 2023. godine dobili dodatke na plaće koje su u višem iznosu od zakonski regulisanog.

Neslaganje podataka

Ova korekcija je, kako su konstatovali revizori, tek izvršena u maju 2024. godine. Ističe se da je RAK u 2023. godini poduzeo određene aktivnosti kako bi se riješilo pitanje neslaganja podataka.

Agencija se, navodi se u revizorskom izvještaju, u novembru 2023. godine obratila Ministarstvu finansija i trezora BiH tražeći instrukciju vezanu za način korekcije utvrđenih neslaganja. Ministarstvo finansija i trezora BiH je po navedenom upitu sugerisalo Agenciji da radni staž koriguje na način da se u matičnim podacima zaposlenih unesu tačni podaci koji se odnose na radni staž koji je zaposleni imao prije zasnivanja radnog odnosa u Agenciji.

Agencija se ponovo u decembru obratila Ministarstvu finansija i trezora BiH i Ministarstvu pravde BiH tražeći mišljenje šta se podrazumijeva pod efektivnim stažom i da li se poseban staž uračunava u efektivni radni staž.

Ministarstvo pravde je odgovorilo da je to pitanje u nadležnosti Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je dostavilo odgovor da se pod efektivnim radnim stažom u smislu člana 26. stav 1. tačka a) Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH smatra radni staž ostvaren iz radnog odnosa bez obzira na to je li riječ o radu na određeno ili neodređeno vrijeme.

Milinović na čelu RAK-a

– Nakon prepiske i dostavljanog objašnjenja Agencija nije odmah izvršila korekciju. Tek je 28. maja 2024. godine donesena Odluka o korekciji radnog staža za 11 zaposlenih kod kojih su utvrđena neslaganja, a koja je u primjeni od 1. maja 2024. godine. Agencija u 2023. godini nije izvršila korekciju dodatka na plaću na osnovu radnog staža te smatramo da su za navedenu godinu obračunate naknade plaće u višem iznosu od zakonski regulisanog, što je posljedica prethodno utvrđenih neslaganja – naveli su revizori.

Faksimil dijela revizorskog izvještaja za RAK

Podsjetili su da se prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, dodatak na plaću na osnovu radnog staža obračunava kao dodatak 0,50% na osnovnu plaću za svaku započetu godinu efektivnog staža, a najviše do 20% od osnovne plaće.

Inače, na čelu RAK-a, još od 2020. godine je bivši direktor RTRS-a Draško Milinović, a kojeg je na ovu poziciju predložio SNSD.