Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istaživanje

Bh. građani bi radili u Sloveniji i i Hrvatskoj za 2.000 do 3.000 eura

plate u njemačkoj euro novac
Foto: Pixabay
Ilustracija

Prema rezultatima istraživanja, većina ispitanika je spremna trajno raditi u zemljama regije, dok mnogi nisu sigurni da li bi se ikada vratili u Bosnu i Hercegovinu

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i Hercegovine, pokazuje najnovije istraživanje portala MojPosao.ba.

Najveći broj ispitanika očekuje minimalnu platu u rasponu od 2.000 do 3.000 eura. Ova očekivanja su usklađena s njihovom željom za boljim životnim standardom i radnim uslovima.

Navedeno je da su bolje plate, životni i radni uslovi ključni motivatori koji privlače naše radnike da traže prilike u zemljama regije.

Najviše zainteresovani za rad u sektorima ugostiteljstva

Istraživanje je otkrilo da su ispitanici najviše zainteresovani za rad u sektorima ugostiteljstva, IT-a, građevinarstva, medicine, te transporta i logistike.

Iz navedenih sektora i u ovoj godini veći broj zanimanja se smatra najtraženijim, odnosno deficitarnim za određene industrije.

Traže konkurentne plate

Glavni razlozi za traženje posla van granica BiH, ali unutar regije, uključuju profesionalni razvoj, bolje radne uslove i socijalnu sigurnost. Radnici iz BiH traže konkurentne plate, sigurnost posla i mogućnost profesionalnog usavršavanja od potencijalnih poslodavaca u zemljama regije.

Prema rezultatima istraživanja, većina ispitanika je spremna trajno raditi u zemljama regije, dok mnogi nisu sigurni da li bi se ikada vratili u Bosnu i Hercegovinu.