Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki troškovi

Trgovci na otvorenom: Zbog vrućina propadne nam 50 posto voća i povrća

pijaca povrce
Foto: BHRT

“Propada, ne može se sačuvati, nema šanse. Paprike, paradajz – ako prenoći, drugi dan punimo korpe za smeće i idemo u minus”, kaže Novak Topić

Tropske vrućine, osim što negativno utiču na zdravlje građana, rizične su i za hranu, naročito lako kvarljivu robu. Podaci inspekcija i udruženja potrošača pokazuju da u prometu nisu namirnice i roba štetni po zdravlje ljudi.

Ipak, trgovci na otvorenom se žale na gubitke koje trpe zbog propadanja robe usljed visokih temperatura, navodi BHRT.

Prodavači na Gradskoj tržnici žale se da im propadne 50 odsto sezonskog voća i povrća zbog velikih vrućina. Šta prodamo do 12 sati to je sve, kažu, jer poslije nema kupaca, ne izlaze zbog vrućine. Ipak, tvrde da je najsigurnija ispravnost hrane na Tržnici.

“Troškovi su jako veliki. Propada, ne može se sačuvati, nema šanse. Paprike, paradajz – ako prenoći, drugi dan punimo korpe za smeće i idemo u minus”, kaže Novak Topić.

“Jest najsigurnija, jer svaki dan robu dobijamo novu, ne stoji po 10-15 dana”, kaže Duška Cvijetić.

Građani su podijeljenog mišljenja kada je riječ o ispravnosti hrane.

“Do sada nismo imali bar u ovom periodu bez obzira na vrućine žalbe potrošača a su naišli na proizvod koji nezadovoljava da su imali problem”, rekao je Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono”.

Inspektori za hranu u Inspektoratu Republike Srpske su od 200 kontrola u proteklih mjesec i po u 40 slučajeva utvrdili različite nepavilnosti i izrekli ukupno 30.000 maraka kazni. Naglašavaju da zatiču jako malo pokvarene hrane.

“Mnogo češće utvrđujemo nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu nego što zatičemo neispravnu hranu na licu mjesta. Održavanje higijene, vršenje sanitarnih pregleda lica koja pripremaju i poslužuju hranu, adekvatno čišćenje”, izjavila je Dušanka Nikolić, glasnogovornica Inspektorata Republike Srpske.

Ugostitelji su svjesni da će se svaka bahatost u skladištenju, proizvodnji i posluživanju hrane loše odraziti na poslovanje.

“Vodimo računa da sve prostorije gdje držimo namirnice, skladišta držimo pod klimom tokom cijelog dana i pojačano kontrolišemo ispravnost svih namirnica”, rekao je ugostitelj Goran Kurtinović.

Preporuke stručnjaka građanima su da tokom tropskih vrelina dovoljno hidriraju organizam i unose osam do 10 čaša vode dnevno. Takođe da jedu lako probavljivu hranu, supe, sezonsko voće i povrće, integralne žitarice.

“Izbjegavati obilne obroke, pržnu hranu, masnu hranu, industrijske prerađevine, proizvode od bijelog brašna, zaslađene gazirane napitke bogate kofeinom i alkoholom”, savjetuje nutricionistica Maja Trifković.

Iz Inspektorata i Udruženja potrošača apel građanima da prijave svaku uočenu neispravnost hrane na prodajnim mjestima.