Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Tajna služba zbog prijetnje iz Irana pojačala Trumpovo obezbjeđenje prije napada

trump nakon ranjavanja
FOTO: Screenshot

Dodatni resursi nisu spriječili subotnji napad na Trumpov miting u Pensilvaniji u kojem je Trump povrijeđen u uho, jedan učesnik mitinga ubijen i još dvoje teško povrijeđeno

Prijetnja iz Irana podstakla je mjere američke Tajna služba da pojača zaštitu oko Donalda Trumpa prije pokušaja ubistva bivšeg predsjednika u subotu, za šta se čini da nije povezano s tom prijetnjom, izjavila su dva američka zvaničnika.

Nakon što je saznala za prijetnju, administracija predsjednika Joea Bidena se obratila visokim zvaničnicima Tajne službe da ih obavijesti o tome, rekli su zvaničnici, dodajući da je to podijeljeno glavnom agentu u timu za zaštitu Trumpa i Trumpovom izbornom štabu, prenosi RSE.

To je navelo Tajnu službu da poveća resurse i sredstva kako bi zaštitila Trumpa. Zvaničnici su govorili za AP pod uslovom da im se ne spominju imena kako bi mogli da pričaju o osjetljivim obavještajnim pitanjima.

Dodatni resursi nisu spriječili subotnji napad na Trumpov miting u Pensilvaniji u kojem je Trump povrijeđen u uho, jedan učesnik mitinga ubijen i još dvoje teško povrijeđeno.

“Kao što smo mnogo puta rekli, godinama pratimo iranske pretnje bivšim zvaničnicima Trumpove administracije”, rekla je portparolka Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

Ona je navela da te prijetnje proističu iz želje Irana da se osveti za ubistvo komandanta iranskih Revolucionarnih snaga, čije je ubistvo 2020. naredio Trump.

“U ovom trenutku, organi za sprovođenje zakona su izvijestili da njihova istraga nije identifikovala veze između napadača (na Trumpa) i bilo kog saučesnika ili stranog ili domaćeg”, dodala je Watson.

CNN je, pozivajući se na više obaviještenih izbora, javio da je doušnik nedavno rekao američkim vlastima da Iran planira da ubije Trumpa.

Prijetnje iz Irana su dobili i bivši zvaničnici Trumpove administracije, uključujući njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i državnog sekretara Mikea Pompea.

Zvaničnici federalnih organa za sprovođenje zakona takođe su upozoravali na moguće napade imitatora ili odmazdu u vezi sa izborima poslije pokušaja ubistva Trumpa, dok su vidljivo pojačane bezbjednosne mjere oko predsjednika Bidena, a zaštitu Tajne službe je dobio i nezavisni kandidat Robert F. Kennedy Jr.

Predsjednici i predsjednički kandidati uvijek su predmet prijetnji, ali je retorika na internetu poslije subotnjeg napada na Trumpa na skupu u Pensilvaniji posebno zabrinjavajuća, “budući da su pojedinci u nekim online zajednicama prijetili, ohrabrivali ili spominjali akte nasilja kao odgovor na pokušaj ubistva”, navodi se u zajedničkom obavještajnom biltenu Nacionalne sigurnosti i FBI-a do kojeg je došao AP.