Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Španija je prvak Evrope

foto: uefa

Za Englesku je zabio Cole Palmer u 73. minuti

Španija je četvrti put u povijesti postala prvak Evrope. Španci su u finalu Eura odigranom na Olimpijskom stadionu u Berlinu s 2:1 pobijedili Englesku. Strijelci za Furiju su bili Nico Williams u 47. i Mikel Oyarzabal u 87. minuti.

Za Englesku je zabio Cole Palmer u 73. minuti.

U prvih 45 minuta gledali smo nesadržajan i neatraktivan nogomet s puno opreza na obje strane. Španci su bili nešto konkretniji, ali pravih šansi nismo vidjeli. No, odmah na početku nastavka Nico Williams je nakon sjajne akcije zabio fantastičan pogodak. Mogli su Španci i povećati vodstvo, ali su neprecizni bili Morata, Olmo i Williams.

Cole Palmer je fantastičnim udarcem iz daljine izjednačio u 73. miinutu. Jordan Pickford je u međuvremenu dva puta čudesnim odbranama zaustavio Yamalove šuteve iz blizine i držao je Englesku u igri.

Ipak, ni on nije mogao ništa u 87. minuti kad je iz blizine nakon odlične akcije zabio Mikel Oyarzabal.

Za Španiju je ovo rekordni četvrti naslov europskog prvaka, nakon 1964., 2008. i 2012., dok je Engleska i dalje bez kontinentalne titule, ovo joj je drugi uzastopni poraz u finalu, prije tri godine na Wembleyu uspješnija je bila Italija.