Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud donio odluku

Potjerali su ga iz kluba zbog podrške Palestini, a sada mu moraju platiti 1,7 miliona eura

el ghazi
FOTO: Twitter

Prije toga je nastupao za Lille, Aston Villu, Everton te PSV Eindhoven, a dres reprezentacije Nizozemske je nosio dva puta

Sud rada u njemačkom Mainzu je presudio u korist Anwara El Ghazija i poništio Odluku o otkazu u FSV Mainzu zbog isticanja podrške Palestini.

Podsjećamo, nizozemski fudbaler marokanskih korijena je otpušten prošlog novembra od strane Mainza nakon čega je uzvratio tužbom.

Epilog svega je taj da će Mainz morati platiti 1,7 miliona eura (oko 3,4 miliona KM) 29-godišnjem nogometašu, a ugovor između dvije strane ostaje na snazi.

El Ghazijev ugovor je prvobitno trebao isteći krajem juna ove godine, ali je uključivao klauzulu za jednogodišnje produženje ako Mainz ostane u Bundesligi kao što se i desilo pa je ugovor automatski produžen.

Inače, njihov spor je počeo ubrzo nakon napada 7. oktobra kada je El Ghazi na engleskom jeziku objavio slogan “Od rijeke pa do mora, Palestina će biti slobodna”.

On je potom obrisao svoju objavu, a Mainz se oglasio i istaknuo da je El Ghazi pokazao žaljenje zbog prethodne objave pa mu je dopušteno da se vrati treninzima prvog tima.

Nakon nekoliko dana fudbaler se ponovo oglasio na društvenim mrežama rekavši da osuđuje smrt civila, antisemitizam, okupaciju i genocid i da ostaje pri svojim prethodnim stavovima.

Ubrzo poslije Mainz je objavio raskid ugovora sa 29-godišnjim fudbalerom, a sud je utvrdio da su El Ghazijevi komentari zaštićeni njegovim pravom na slobodu govora.

El Ghazi je u Mainz stigao kao slobodan igrač na kraju prelaznog roka prošlog ljeta, a sezonu ranije je igrao za Ajax.

Prije toga je nastupao za Lille, Aston Villu, Everton te PSV Eindhoven, a dres reprezentacije Nizozemske je nosio dva puta.

Gdje bi El Ghazi mogao igrati sljedeće sezone nije poznato, ali Sud je presudio da Mainz treba ispoštovati ugovor osim ako se ne pronađe rješenje prihvatljivo za obje strane.