Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik srbije

Vučić govorio o “ratu protiv Bošnjaka”: “Nećemo da nasjedamo na provokacije”

Foto: Pixsell

Vučić je rekao da je nedvosimelno jasno da se Srbija suočava sa brojnim političkim izazovima, koje, kako je rekao, nije stvorila i za njih nije odgovorna

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija “neće da nasjeda na provokacije koje dolaze iz BiH niti da ratuje sa Bošnjacima”.

-Ja vam sad otvoreno kažem – mi nećemo da ratujemo protiv vas. Možete da radite šta hoćete, možete da izmišljate, možete da provocirate koliko hoćete, a mi nećemo da ratujemo protiv vas. Mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka. I to je moja poruka i Bošnjacima u Srbiji i Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, naglasio je Vučić.

Nije poznato na čije je tačno “provokacije” mislio Vučić, ali podsjećanja radi, nedavno je penzionisani američki general Wesley Clark iznio uznemirujuće tvrdnje o planovima srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića.

-Vučić želi uzeti barem sjeverni dio Kosova, a možda i više, te razbiti BiH i uspostaviti “veliku Srbiju”. Ako posustanemo u Ukrajini, ta se nevolja vraća ravno na Balkan, rekao je Clark.

Istakao je da “ćemo sve od sebe da damo da to izbjegnemo”.

-Nadam se da im neće pasti napamet da ukinu Republiku Srpsku i da ubijaju srpski narod. Mi nećemo da nasjedamo na njihove provokacije. I neću svaki dan da moram da objašnjavam da nećemo da nasjedamo na njihove provokacije – svaki dan da moram da objašnjavam nekome koliko je srpska namjenska industrija veća i jača od namjenske industrije BiH, rekao je Vučić.

Kada je riječ o namjenskoj industriji Srbije, prije tri sedmice je objavljeno kako je u Ukrajini završila municija iz Srbije vrijedna 800 miliona eura. To je potvrdio i Vučić.

“Srbija se suočava s brojnim izazovima”

Vučić je rekao da je nedvosimelno jasno da se Srbija suočava sa brojnim političkim izazovima, koje, kako je rekao, nije stvorila i za njih nije odgovorna.

-Mnogi su sukob u Ukrajini pokušali da iskoriste za konačni udar na Srbiju. Samo unižena, ekonomski i politički uništena Srbija je dobrodošla. Mi smo prije 24 sata imali priliku da pratimo događaje iz Srebrenice, 29 godina od maskara. Umjesto to da bude prilika za riječi pomirenja, Srbija i njeni građani, srpski narod u cjelini, bili su izloženi neistinama, pogrdama i najdireknijim prijetnjama, rekao je on.

Predsjednik Srbije je zatim govorio o “moralnom sakaćenju Srbije” koristeći kinesku tablu, govoreći o tome kako ga optužuju da je Putinov potrčko, da ga lažno optužuju da želi rat, da u Srbiji postoji nedostatak demokratije i da je na djelu diktatura.

-Nemojte da smetnete sa uma, pogledajte kako funcionišu glavni mediji u Sarajevu, Podgorici, Zagrebu i Prištinu. Šta god ja izgovorio, biće da sam poludio, ljutito objašnjavao i pobjesnio. Staviće da su mi klempave uši… Ja jesam ružan čovjek, ali mi uši nisu klempave. Prikrivaju naše ekonomske ide, to kriju, ali pričaju o velikosrpskim projektima, kazao je.

Genocid u Srebrenici

Potom je govorio i o Rezoluciji koja je usvojena u UN-u o sjećanju na genocid u Srebrenici.

-Baš kao što sam govorio i ranije, kao što je i Konaković potvrdio. A šta je to što mislite da implementirate? Nestanak RS? Nestanak Srbije i uvlačenje u sukob sa NATO-om? A onda govorite o sličnostima devedesetih i danas, kao da neko želi da kaže da ćemo mi nekoga da napadnemo, kazao je.

-Fini ljudi su Žene u Crnom, Nenad Čanak i slični, a ja sam zlikovac? Ja 12 godina slušam kako sam nekoga ubijao snajperom oko Sarajeva, a snajper nisam držao u životu u ruci. 12 godina ih pitam zašto lažu i zašto ponavljaju jedno te isto, dodao je Vučić.

O defileu Vojske Srbije u BiH

Navodi da su u BiH tri dana vodili brutalnu kampanju kao i dio srpskih i evropskih medija po pitanju događaja na Kozari.

-Kad se sve pokazalo kako i šta je bilo, svi su ćutali kao zaliveni”, naveo je Vučić i podsjetio da je Kozara upravo planina na kojoj su Srbi najviše stradali, najviše od ustaša i Nijemaca.

-Oni su rekli, evo je Vojska Srbije, to je rekao i Bećirović i Komšić, dvojica članova Predsjedništva. I zamislite kažu, Predsjedništvo nije donijelo odluku o tome. Sram vas bilo, a Predsjedništvo je donijelo odluku o rezoluciji? Kad je trebalo o rezoluciji, tad vam nije trebalo Predsjedništvo. A za ovo vam je trebalo Predsjedništvo, rekao je Vučić.

Pokazivao je dokumentaciju koja dokazuje da je sve bilo odobreno u skladu sa zakonima BiH.

-I sam Konaković i Helez kažu da je urađeno u skladu sa zakonom. I posle toga tišina. Zaboravilo se. Koga briga? A rekli su da je u skladu sa deklaracijom, veliko-srpskom, Vučićevom i deklaracijom Srpskog sabora, Vojska Srbije ušetala na teritoriju BiH. Kakve su to provokacije? Što to radite? Što to radite svom narodu? Hoćete svoj narod uvesti u sukobu? Zbog čega? Sa nekim ko to ne želi. Što to radite? Što lažete svaki dan, poručio je Vučić.

Vučić: Subašić sam izjavio saučešće

Vučić je, također, rekao je danas da je majki Srebrenice Muniri Subašić i svima koji su pretrpjeli užasne i nezamislive gubitke u životu izjavio saučešće, pružio ruku i poklonio se sjenama njihovih najbližih.

-Nisam razumio zašto je morala da pominje moju decu, a za to da će Allah da me kazni, hvala vam na tome. Ja težu riječ za majku koja je tako stradala da izgovorim, neću. Ja nisam veliki vjernik, ali u Boga vjerujem i moliću se Bogu da ta vrsta fatve se ne odnosi na moju djecu. Što se mene tiče, dovoljno sam ponosan na ono što sam uradio i šta god vi meni danas pričali, udžbenici će u Srbiji o tome govoriti, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da prokomentariše to što je Munira Subašić izjavila “da očekuje kaznu Allaha za Vučića zato što se nije priključio rezoluciji o Srebrenici”.

On je primijetio i da je došlo do preokreta u izjavi i da je prvo rečeno: “Nisi sam Vučiću, imaš i djecu, imat ćeš i unučiće, pa je tek posle toga bilo, Vučiću da ga Allah kazni”.

-To da li će mene Allah da kazni, ili Bog, na Bogu je. Nisam siguran da je na Muniri Subašić ili na nekom drugom, rekao je Vučić.