Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Euro 2024.

Nizozemska slavila protiv Turske u Berlinu

nizozemska turska euro
Foto: UEFA

Nogometaši Nizozemske velikim preokretom savladali su Tursku rezultatom 2:1 i tako se plasirali u polufinale Evropskog prvenstva

Završena je i posljednja utakmica četvrtine finala UEFA Evropskog prvenstva između reprezentacija Nizozemske i Turske.

Na kraju su slaveći teren Olimpijskog stadiona u Berlinu napustili Nizozemci koji su slavili pobjedu rezultatom 2:1

Već u prvoj minuti smo vidjeli uzbuđenje kada je Depay sa 16 metara iznenada šutirao, ali lopta odlazi preko gola Turske. Nizozemci su bili ti koji su bili agilniji na otvaranju utakmice, ali nisu imali konkretnu priliku za postizanje pogotka.

U 11. i 12. minuti vidjeli smo po jedan pokušaj s distance na obje strane. Najprije je Ozcan šutirao preko gola, a potom je i Simons pokušao ali bez uspjeha. U 21. minuti i Calhanoglu je također šutirao s distance, ali nije bio precizan.

Uspostavili su Turci potom kakav-takav balans na terenu i time su se oslobodili početnog pritiska Nizozemske.

U 36. minuti Turska dolazi u vodstvo. Akaydin je pogodio nakon ubačaja Gulera za erupciju oduševljenja mnogobrojnih navijača Turske.

Nastavili su Turci sa ofanzivnom igrom i nakon vodećeg pogotka. Činilo se kako se onaj početni pritisak Nizozemske skoro potpuno ugasio. U tom tonu je i završeno prvo poluvrijeme na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Drugo poluvrijeme je počelo dobrom prilikom za Nizozemsku u 51. minuti kada je Depayu malo nedostajalo da smjesti loptu u mrežu nakon udaraca Weghorsta. Pet minuta poslije Guler je propustio sjajnu priliku kada je iz slobodnog udarca sa preko 20 metara pogodio stativu.

U 65. minuti Turci su mogli doći u vodstvo nakon jedne gužve ispred gola Verbruggena, ali on je uspio odbraniti udarac Yilmaza. U nastavku akcije su tražili penal ali Clement Turpin se nije oglašavao.

U 70. minuti Nizozemska dolazi do izjednačenja. De Vrij je pogodio za 1:1 nakon ubačaja Depaya a pet minuta poslije Gakpo pogađa za preokret i veliki šok za Turke.

Uslijedila je potom potpuna ofanziva Turske sve do kraja utakmice. Imali su nekoliko odličnih prilika ali je nedostajalo sreće da da dođu do izjednačenja i barem produžetaka. Nizozemska je izdržala i slavila, slobodni smo reći, nezasluženu pobjedu.

Oni će u polufinalu snage odmjeriti s reprezentacijom Engleske, koja je ranije večeras eliminisala Švicarsku nakon produžetaka i boljeg izvođenja penala.

Polufinalni susret između i Engleske je na rasporedu u srijedu, 10. jula, od 21:00 na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Uz BH Telecom i Moja TV, ne propustite nijedan trenutak UEFA EURO 2024 – gledajte sve utakmice uživo i navijajte za svoje omiljene timove!

UEFA Evropsko prvenstvo, četvrtina finala:

Nizozemska 2:1 Turska (De Vrij 70’, Gakpo 75’ – Akaydin 36’)