Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zasjeda Parlament BiH: Marković rat nazvala građanskim, Lovrinoviću neudobna stolica

BiH

parlament bih 2

Prijedlog zakona o zabrani javnog poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Kluba SDP-a BiH Denis Bećirević, Saša Magazinović i Mirsad Mešić danas je na dnevnm redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, javlja reporter novinske agencije Patria.

Mirsad Mešić kazao je da su se trudili da ne vrijeđaju ničija iskustva.

Pozivamo vas da bez politiziranja uvedemo BiH u civilizirani svijet – istakao je Mešić.

Predrag Kožul istakao je u raspravi da bi bilo dobro da svi prijeldozi dolaze na svim jezicima, iako ga činjenica da Prijedlog nije dostavljen na tri jezika nije omeo da temeljno iščita prijedlog.

– Jedanaest evrospkih zemalja ima ovakav zakon, ali mi smo BiH i moramo to pažljivo raditi. Upozoravam za član koji govori o kazni zatvora za osobe koje negiraju presude Haškog tribunal. Bil bi bolje da pažljivo ove odredbe koje se tiču ove materije ugradimo u Krivični zakon. Ali, pažljivo, jer I onako imamo konfuziju u prvaosudnom sistemu – istakao je Kožul.

Milica Marković kazala je da Klub SNSD-a ne spori majneru da se u ovoj zemlji humanizuju odosi nakon građanskog rata.

– Da bi se to desilo treba ispuniti uslove. Nemoguće je ovakav zakon primjeniti dok se ne okončaju svi procesi. Pristrasnost se mora prevazići kada je rieč o kažnjavanju za zločine protiv čovječnosti koji su se desili u BiH 90-tih godina – kaže Marković.

Nermina Kapetanović kazala je da oni iz SDA i ona lično žele da kaže da nije dobrobiti tumač historije.

– Nećemo mi kao parlamentarci biti vrhovni tumači historije, pa tako podmetanje teze da je BiH bio građanski rat i davanja sebi za pravo pričati tako je neumjesno. Mi ovoj sali takve poruke ne smijemo slati. Šaljem poruku da ja kao Bošnjakinja neću prihvatiti da se u Parlamentu tumači historija, neka to rade sudovi – istakla je Kapetanović.

Marković je kazala da i dalje stoji iza svojih riječi da je u BiH bio sukob tri naroda.

Hanka Vajzović, poslanica DF-a istakla je da u ovoj skupštini treba smanjiti doživljaj, a govoriti o događajima.

– Koleginica Marković kazala je kako doživljava, a ja pozivam sve da e što manje govori o doživljajima – istakla je Vajzović.

lovrinovic1

Da poslanici znaju biti duhoviti u žustrim rasprava svjedoče svi oni koji redovno prate sjednice ovog Doma. Danas je odmah na početku zasjedanja Nikola Lovrinović, poslanik koji ima problema sa stolicom.

Iako poslaničke klupe znaju biti „neudobne“ zbog raznih rasprava i sukoba mišljenja, Lovrinoć bukvalno ima problema sa stolicom.

– Ja ne znam više, vidite ove moje stolice. Ne znam kako vi, ali mene baš opterećuje. Moram je obilaziti kao kakvo svetište – kazao je Lovrinović što je izazvalo smijeh kod njegovih kolega.