Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ucjenjivačka politika

Novca ima, ali ne i volje za njegovu raspodjelu: Institucije u blokadi, reformski zakoni na čekanju

Parlament BiH Institucije BiH
Foto: D.B./ Fokus.ba

Istina, problema nema za plate, godišnje odmore i putovanje državnih službenika. Dakle, i bez usvojenog budžeta političari uživaju sve pogodnosti. Ali ne i građani

Budžet bh. institucija – obećan na vrijeme i, kako tvrde u državnoj koaliciji, usaglašen. No, budžeta ni u nacrtu, a ušli smo u 6. mjesec budžetske godine, podsjeća Federalna televizija. Vladajuća koalicija, ponovo u nedostatku dogovora, budžet države pretvorila u politički problem. I dok se čeka na politički kompromis, državne institucije u blokadi, reformski zakoni na čekanju, a novac Evropske unije izmiče.

Ucjenjivačka politika u krugovima vladajuće koalicije odražava se na cjelokupno društvo ove države, u kojoj su građani taoci ličnih želja političara. Pa tako ni usvajanje samog budžeta bh. institucija ne može proći bez pokušaja ugradnje i ličnih interesa. Dogovoren, ali i uslovljen.

„Imate deset stvari koje smo se dogovorili, a ništa nisu ispunili. Kada ispune ono o čemu smo se dogovorili, vezano za podjelu sredstava od akciza, onda možemo razgovarati i o budžetu. Prije toga ne možemo pričati o budžet“, kazao je Milorad Dodik.

„Nažalost, budžet je završen, sve je usaglašeno osim u tim procentima – međutim, stoji u ministarstvu, ne ide prema Vijeću ministara jer imamo neke druge neusaglašene stvari, priču oko podjele akciza, razgovora o nekim drugim problemima“, kazao je Nermin Nikšić.

Za našu državu tradicionalna je praksa usvajanja budžeta nakon propucanih svih rokova. No, zabrinjava i zbunjuje činjenica da je Nacrt budžeta usaglašen, ali ga ministar finansija Srđan Amidžić ne upućuje Vijeću ministara. Umjesto usvajanja budžeta, ministar Amidžić bi radije sredstva prikupljena od Elektroprijenosa, Regulatorne agencije za komunikacije i akciza – a to je oko 800 miliona maraka.

„Pored toga što je ekonomski dokument, to je i politički, treba da se obezbijedi saglasnost. Vi znate da je naše opredjeljenje, u vezi sa budžetom, da on bude u okvirima u kojima je bio 2023. godine s obzirom na to da se stvarni život odvija u entitetima, RS i FBiH. Tako da, s te strane, treba da se definiše određeni politički konsenzus da bi se istupilo, odnosno da bismo imali dokument koji može biti usvojen. Ono što je bitno, kroz privremena finansiranja obezbijeđeno je da funkcioniše svaki budžetski korisnik i tu nema nikakvih problema“, dodao je Amidžić.

Istina, problema nema za plate, godišnje odmore i putovanje državnih službenika. Dakle, i bez usvojenog budžeta političari uživaju sve pogodnosti. Ali ne i građani. Neusvajanjem budžeta blokira se početak bilo kakvih infrastrukturnih projekata i zakonskih reformi, a kojih je pred našom državom mnogo. Naime, implementaciju reformi obećali smo Evropskoj uniji kao preduslov za pridruživanje. Nakon što smo dobili zeleno svjetlo, sa reformama smo, čini se, stali. Bez njih nema ni novca. Dvije milijarde maraka iz Plana rasta ne mogu biti povučene bez usvojenog budžeta.

„Dok lupetaju gluposti o razdruživanju, na granici su da građane bh. entiteta RS ‘razdruže’ od 2 milijarde KM koje nam stoje u zraku. ‘Razdružiće’ ih i od prilike za integrisanjem tržišta u EU tržište. ‘Razdružiće’ ih od investicija i porasta plata. A zadužiće ih u nekoj od banaka“, kazao je Elmedin Konaković.

„Što prije ga donesemo, biće nam svima malo relaksiranija situacija, a druga strana medalje je da ova sredstva koja bi došla od Evropske unije – bojim se da bez budžeta nećemo moći manipulisati njima niti ih prihvatiti na naše račune, ući u neki proces raspodjele sredstava“, kazao je Dragan Čović.

To prije bilo je već jučer. A nije upitan samo novac od Evropske unije. Budžet čeka i VSTV BiH, jer je formiranja odjela za izvještavanje uslovljeno iz budžetske kase, dok rok za primjenu zakona istječe krajem ljeta. U tom periodu dolaze nam i lokalni izbori, a za provođenje tehničkih izmjena Izbornog zakona potrebna su budžetska izdvajanja za Agenciju za identifikacione dokumente. U svakom slučaju novca ima, ali ne i volje za njegovu raspodjelu.