Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danijel Egić

Ministar predlagao da se od boračkog dodatka odriču jedne KM, sada kupuje luksuzni automobil

Danijel Egić
FOTO: Vlada RS/Facebook
Danijel Egić

Inače, ministar Egić nedavno je predložio borcima u RS da se na dobrovoljnoj osnovi odreknu po jedne KM od mjesečnog boračkog dodatka, kao znak solidarnosti sa procesuiranim srpskim borcima pred Sudom BiH i Tužilaštvom BiH

Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS planira potrošiti 117.000 KM na kupovinu novog službenog vozila, iаkо ta nabavka nije navedena u planu javnih nabavki ovog ministarstva čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama BiH.

Ministarstvo na čijem čelu se nalazi Danijel Egić danas je objavilo tender za nabavku putničkog motornog vozila u vrijednosti do 100.000 KM bez PDV-a, javlja Capital.ba.

Iz tenderske dokumentacije je vidljivo da je u planu kupovina novog automobila crne metalik boje koje je proizvedeno prošle godine.

Rok za prijem ponuda je 18. juni

Vozilo mora imati dizel motor od minimalno 140 KW, pogon na sve točkove, sedam brzina, automatski mjenjač te garanciju od minimalno pet godina ili do minimalno 150.000 pređenih kilometara.

Automobil, između ostalog, mora imati navigaciju, digitalnu instrument tablu, elektro podesiva sjedišta sa funkcijom memorije, indikator umora vozača, mehaničke rolo zavjese unazad, te zatamnjenu zadnju šajbu i zadnja bočna stakla.

Rok za prijem ponuda je 18. juni, a kriterijum za dodjelu ugovora je najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude.

Rok za isporuku je 15 dana od dana potpisivanja ugovora.

Interesantno je da ova kupovina nije navedena u planu javnih nabavki ovog ministarstva za 2024. godinu niti je urađena izmjena/ dopuna ovog plana, što je vidljivo iz podataka koji su objavljeni na portalu javnih nabavki BiH.

Zadnja dopuna plana javnih nabavki ovog ministarstva je urađena krajem marta, a ovaj tender je objavljen danas. Time je prekršen Zakon o javnim nabavkama BiH u kojem je navedeno da je jedan od uslova za pokretanje nabavke da ona bude navedena u planu javnih nabavki ugovornog organa ili da se uradi dopuna ovog plana.

Borcima predložio da se odriču jedne marke

Inače, ministar Egić nedavno je predložio borcima u RS da se na dobrovoljnoj osnovi odreknu po jedne KM od mjesečnog boračkog dodatka, kao znak solidarnosti sa procesuiranim srpskim borcima pred Sudom BiH i Tužilaštvom BiH.

„Prijedlog je da se od mjesečnog boračkog dodatka dobrovoljno odričemo po jedne KM, kao znak solidarisali procesuiranim srpskim borcima, kojima bi sredstva bila doznačena putem lokalnih boračkih organizacija“, rekao je on tada.

Ta njegova izjava izazvala je revolt kod boraca koji su poručili da bi nadležnima bilo bolje da se oni odreknu dijela svojih primanja kako bi pomogli procesuiranim demobilisanim borcima.

Prašina oko te izjave brzo se slegla, a ministar je umjesto borcima odlučio da se posveti samom sebi i nabavi luksuzni automobil.

Komentar u vezi sa ovom nabavkom Capital je pokušao dobiti i od Egića, ali on se nije javljao na telefon.