Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnovna škola “Aleksa Šantić” obilježila 70. godišnjicu postojanja

dan osnovne skole aleksa santic
FOTO: D. Begović

Sarajevska Osnovna škola “Aleksa Šantić” danas je obilježila 70. godišnjicu postojanja.

Povodom Dana škole upriličena je svečana priredba učenika od I do IX razreda, školski bazar, te izložba Muzeja “Hercegovina” koja će ostati kao stalna postavka u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“. Izložbu je otvorio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Godišnjica ove škole obilježena je i promocijom Monografije Osnovne škole „Aleksa Šantić“, Sarajevo, čiji su promotori prof. dr. Senad Turković, mr. Elvir Resić i prof. Asim Krhan, direktor Muzeja “Hercegovina”, a izdavač je Osnovna škola „Aleksa Šantić“.

– Dokumentiranjem postignuća i predstavljanjem sadašnjih vizija, projekata, aktivnosti i uspjeha škole sakupljenih i objavljenih u Monografiji nastojimo ih otrgnuti od zaborava, te u isto vrijeme iskazati zahvalnost i poštovanje prema svim generacijama učenika, nastavnika i drugih uposlenika koji su u ovih 70 godina, svako na svoj način, doprinijeli da naša škola bude ono što je danas – rekao je Muamer Tinjak, direktor Osnovne škole „Aleksa Šantić“.

Izložba učenika te škole bit će otvorena danas u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, koja će biti otvorena naredna dva dana.

Osnovna škola “Aleksa Šantić” u Sarajevu druga je škola po veličini u Kantonu Sarajevo, a već četiri godine prva škola po broju upisanih prvačića, koju pohađa 1.015 učenika raspoređenih u 44 odjeljenja od prvog do devetog razreda.