Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na grčki Lezbos već pet dana nije stigao nijedan migrant

migranti grcka utapanje

U posljednjih pet dana na grčki otok Lezbos nije stigao nijedan migrant, javljaju grčki mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon stupanja na snagu sporazuma o rješavanju migrantske krize postignutog između Turske i Evropske unije (EU) značajno je smanjen broj migranta koji dolaze u Grčku.

Kako javlja grčka novinska agencija ANA-MPA na grčki otok Lezbos na koji je ranije dnevno stizao veliki broj migranta, u posljednjih pet dana nije stigao nijedan migrant.

U Grčkoj se nalazi više od 56.000 migranata.

Turska i EU su 18. marta dogovorile i 20. marta počele implementirati sporazum o vraćanju ilegalnih migranata iz Grčke u Tursku, a zauzvrat se isti broj registriranih sirijskih izbjeglica iz Turske šalje u zemlje EU. Taj potez je doveo do znatnog smanjenja ilegalnih migracija, što je u osnovi i bio cilj Ankare i Brisela.

Turska obalska straža je u januaru ove godine u vodama Egejskog i Sredozemnog mora zaustavila i u Tursku vratila 5.506 ilegalnih migranata. U februaru ove godine je na istim pomorskim ilegalnim mirgrantskim rutama uhvaćeno 8.747 ljudi, dok je u martu i aprilu turska obalska staža spriječila prelazak u Grčku 8.530 i 1.728 osoba.

Veliko smanjenje broja migranata na ilegalnim rutama Egejskim i Sredozemnim morem ostvareno je implementacijom dogovora Turske i EU jer se sve manje migratana odlučuje na taj put svjesni da će sa grčkih otoka ponovo biti vraćeni u Tursku.