Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amazon ostvario najveći profit u historiji kompanije

Amazon

Amazon je u prva tri mjeseca ostvario prihode od 29,1 milijardu dolara, više od očekivanih 27,99 milijardi koliko se očekivalo i 28 posto više nego u usporedivom razdoblju prošle godine.

Prihodi od Amazon Web Services, odnosno biznisa s cloud rješenjima za pohranu podataka iznosili su 2,57 milijardi dolara, opet više od predviđanih 2,53 milijarde dolara, te rast od fantastičnih 64 posto u odnosu na prošlu godinu. Upravo im je ovaj segment poslovanja najprofitabilniji.

Operativni prihodi od biznisa s cloudom iznosili su 604 miliona dolara, dok je core biznis s online trgovinom u Sjedinjenim Američkim Državama ostvario 588 miliona dolara.

I čini se da će i dalje rasti. Izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos naveo je u svojem pismu dioničarima 2015. godine kako očekuje kako će Amazon Web Sevices narasti na 10 milijardi dolara godišnje.

Amazon, koji je inače poznat po ulaganjima u rast pa makar to značilo i gubitak, realizirao je neto dobit 513 miliona dolara. Drugim riječima, ostvarili su najveći profit u povijesti kompanije.

Kompanija je nastavila sa siloviotim širenjem i ulaskom na nova tržišta, poput videostreaminga uz rastući prihod od Amazon Prime usluge. Osim toga, šire i portfelj uređaja s Fire TV i pametnim zvučnikom Echo, a nedavno su lansirali i novi e-čitač Kindle Oasis, međutim precizne brojke do ovog segmenta poslovanja nisu poznate.

Cijena dionice je nakon objave rezultata skočila za 12 posto u trgovanju nakon sata, na najvišu razinu od kraja godine. U jednom trenutku, otprilike petnaestak minuta nakon objave rezultata, njome se trgovalo za oko 676 dolara po dionici.

S takvom cijenom, tržišna vrijednost kompanije narasla je na oko 319 milijardi dolara, što predstavlja skok od 35 milijardi dolara tržišne vrijednosti u odnosu na dan ranije.