Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Ljubav među ljudima temelj je mira u svijetu

erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da je borba protiv rasizma preduslov i za pobjedu nad terorizmom, a da u temelju uspostave mira u svijetu leži ljubav među ljudima bez obzira na rasne i druge pripadnosti.

Turski predsjednik Erdogan doputovao je jutros u zvaničnu posjetu Azerbejdžanu i sastao se sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevom. Predsjednici dvije zemlje razgovarali su o bilateralnim pitanjima, kao i o aktuelnim regionalnim i globalnim temama.

Aliyev i Erdogan su saglasni da Ankara i Baku trebaju nastaviti trend intenziviranja bliskih odnosa, a posebno u oblasti energetike.

Erdogan je nakon sastanka prisustvovao ceremoniji otvorenja 7. Globalnog foruma Saveza civilizacija Ujedinjenih nacija (UNAOC), koja je upriličena u Kongresnom centru u Bakuu.

U obraćanju, Erdogan je kazao da je Savez civilizacija ostvario mnogo uspjeha u svom radu, ali da je još uvijek daleko od ostvarenja ciljeva zbog kojih je i osnovan.

„Nažalost, još uvijek nismo prevazišli okamenjene predrasude i shvatanja koja udaljavaju ljude na bazi njihove vjere, korijena i kulture, a zbog čega i jesmo osnovali Savez civilizacija. Nismo pokazali zajedništvo i odlučnost, ni opravdali očekivanja na globalnom planu kada je riječ o borbi protiv terorizma i radikalnih pokreta“, kazao je Erdogan.

Podsjetivši da su se teroristički napadi zaredom nizali u Siriji, Iraku, Nigeriji, Francuskoj, Pakistanu, Turskoj, Belgiji i Španiji, Erdogan je kazao da su izostali zajednički stav, retorika i akcija nakon tih bolnih tragedija.

„Nismo uspjeli ubijediti cijeli svijet u to da je jedno od najefikasnijih oružja u borbi protiv korijena nasilja to da se različitosti ostave po strani i međusobnim razumijevanjem razvija dijalog. Nema jedinstvenog stava da je polarizacije neophodno zamijeniti kulturom dogovora i saradnje“, kazao je Erdogan.

Naglasivši da je produbljivanje jaza među ljudima različitih civilizacija, vjera i kultura nagovještaj još većih tragedija i katastrofa u svijetu, Erdogan je kazao niti jedna civilizacija, vjera, kultura, niti savjest ne odobrava ubijanje nevinih ljudi.

„Posebno je potrebno naglasiti da je islam u svojoj osnovi vjera mira. U našoj vjeri, islamu, nema mjesta terorizmu, a terorističke organizacije poput ISIS-a, koje se pozivaju na islam, u osnovi nemaju nikakve veze sa islamom“, kazao je Erdogan.

Upozorivši da su rasizam i diskriminacija prijetnje miru koje su stvorile plodno tlo za nastanak terorizma, Erdogan je kazao da se terorizam može pobijediti isključivo zajedničkom globalnom borbom.

„Bez zajedničke borbe protiv rasizma, nema ni borbe protiv terorizma. Ne smijemo ljude gledati i razdvajati po njihovoj rasi, boji kože. Moramo sve ljude posmatrati kao ljude i voljeti ih kao takve. Upravo je to temelj za uspostavu mira u svijetu. Moramo uspostaviti globalni savez za borbu protiv terorizma“, poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se na situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji, turski predsjednik Erdogan je kazao da narod te zemlje nije suočen sa terorizmom pojedinaca ili nekih grupa, već sa državnim terorom i da je na čelu te države „terorista“ koji svoj narod svirepo ubija barel-bombama, topovima i tenkovima.

„Zar za tragediju u Siriji odgovornost ne snose i svi oni koji te teroriste dočekuju sa crvenim tepisima. Čovječanstvo je počelo da se preispituje tek kada je tijelo bebe Aylana more izbacilo na plažu, a gdje ste do tada bili. Ljudi u Siriji ginu već šest godina. Mi smo na Egeju i Sredozemlju u morima spasili 100.000 ljudi. Trenutno u Turskoj ima tri miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka. Hvala svim prijateljima koji nam dolaze i zahvaljuju. Mi imamo jednu poslovicu koja kaže da slast meda možeš osjetiti samo ako ga staviš u usta, a ne kada izgovaraš med. Do sada smo za brigu o izbjeglicama potrošili više od 10 milijardi dolara“, zaključio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan će nakon završetka posjete, iz Bakua otputovati u zvaničnu posjetu Zagrebu.