Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečanost povodom završetka EU projekta o sektoru voda

plava voda travnik (7)

Povodom završetka dvogodišnjeg projekta Evropske unije nazvanog “Jačanje kapaciteta u sektoru voda u Bosni i Hercegovini” danas je priređena svečanost na kojoj je istaknuto da je sada na nadležnim institucijama da ispune zahtjeve projekta da bi se osigurala njegova održivost.

Projekt je finansirala Evropska unija u iznosu od 2.351.000 eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011), a implementirao španski konzorcij Eptis.

Šef kooperacije pri Delegaciji Evropske unije BiH Melvin Asin pojasnio je novinarima da su tokom projekta stručnjaci EU i bh. institucija koje su zadužene za sektor voda zajednički radili da bi sektor voda BiH približili standardima EU.

Projekt je doprinio razvoju administrativnih kapaciteta u oblasti upravljanja vodama u BiH u skladu s EU pravnom stečevinom u oblasti okoliša, međunarodnim obavezama i poboljšanja okolišne infrastrukture.

Asin je naglasio da je bilo više rezultata, ali je izdvojio izradu plana upravljanja vodnog područja Save, a on obuhvata sve vode u području Save te je izrazio očekivanje da će uslijediti i drugi rezultati nakon što nadležni organi vlasti usvoje potrebne strategije u ovom sektoru.

Šef Odsjeka za vodne resurse pri Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boško Kenjić kazao je da su se nadležni bavili pitanjima politike vodnih tarifa, a radi se o oblasti u kojoj su identificirani određeni problemi te je institucijama predloženo šta da rade da bi se ta oblast uredila.

– Bavili smo se pitanjem procjene nedostajećih kapaciteta kako finansijskih, tako i ljudskih koje moraju raditi na implementaciji planova i zakonodavstva u sektoru voda uopće. Također, radili smo na tome da se trenutni informacioni vodni sistem u sektoru voda unaprijedi – istaknuo je Kenjić.

Rukovoditelj projektnog tima Senad Pločo pojasnio je da je projekt imao pet komponenti te je naglasio da ukoliko se ubrzano ne zaposle ljudi u sektoru voda nadležne institucije neće biti u poziciji da iskoriste plan koji je napravljen u okviru ovog projekta.

Na implementaciji projekta učestvovalo je više od 50 stručnjaka iz zemalja EU, okruženja i BiH, a njegova svrha bila je da podrži transpoziciju i implementaciju EU direktiva vezanih za vode i da poboljša upravljanje vodnim resursima u riječnom bazenu Save, razvijajući administrativne kapacitete u BiH u oblasti upravljanja vodama.

Ovim je bio cilj omogućiti nadležnim institucijama da pripreme planove upravljanja vodama u skladu s postojećim zakonodavstvom, EU pravnom stečevinom u oblasti okoliša i međunarodnim obavezama BiH.