Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Kreiranje sigurnosne zone u Siriji nije ideološko, već praktično pitanje

obama merkel

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je danas kako kreiranje unutrašnje sigurnosne zone u Siriji nije “ideološka stvar već pitanje praktičnosti”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obama koji je u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj, govorio je u Hannoveru na zajedničkoj konferenciji sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Lideri dviju zemalja razgovarali su o nizu pitanja među kojima kriza u Siriji, Libiji i ratifikacija transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama.

Kada je riječ o Siriji, Obama je rekao kako je bio riječi o sigurnosnoj zoni u toj ratnom zahvaćenoj zemlji.

“U stalnoj smo komunikaciji sa Turskom, našim NATO saveznikom, u pronalaženju načina za rješavanje situacije. Formiranje unutrašnje sigurnosne zone u Siriji nije ideološka stvar. To je praktično pitanje”, naglasio je Obama.

Na temu Sirije govorila je i njemačka kancelarka.

“Vjerujem da, ako ste pratili šta sam rekla u Turskoj, to je ono što moraju proizvesti razgovori u Ženevi, ne možemo o tome govoriti kao o sigurnosnoj tradicionalnoj zoni”, naglasila je Merkel.

Prema njenim riječima, stvaranje sigurnosne zone u Siriji ponudilo bi slobodu hiljadama Sirijaca koji bježe od rata.

U okviru posjete Njemačkoj američki predsjednik sutra bi se trebao sastati sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i italijanskim i britanskim premijerima Matteom Renzijem i Davidom Cameronom, kojima će se pridružiti i Merkelova.

Teme sastanka bit će borba protiv terorizma, NATO, migracije i situacija u Siriji, Libiji i Ukrajini, navodi se iz Bijele kuće.