Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik za kredibilan napredak BiH na putu ka EU

milorad dodik intervju (1)

Potrebno je hitno pronaći rješenje za preostale preduslove kako bi se mogao postići kredibilan napredak po pitanju aplikacije BiH za članstvo u EU – rekao je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik tokom razgovora s ambasadorima Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije i Francuske.

Preovlađujuća tema današnjeg sastanka bio je mehanizam koordinacije, a Dodik i ambasadori su se složili da pregovori već predugo traju i da je potrebno postići konačni sporazum u najskorijem roku, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Naglasio je i da RS nikada nije predstavljala smetnju u postizanju konačnog dogovora i da su njene institucije još 2013. godine usvojile rješenje, “ali da je u prethodnom periodu neko drugi namjerno zakomplikovao ovo pitanje, a da ohrabruje činjenica da se u pregovorima došlo nadomak konačnog rješenja“.

Ambasadori su naglasili da je postizanje konačnog i brzog dogovora neophodno kako bi se stvorili uslovi za razvoj saradnje između relevantnih entitetskih i ministarstava u Vijeću ministara BiH, u procesu razvijanja strategija BiH za transport, energiju, zaštitu životne sredine i poljoprivrede, a koje su, kako kažu, potrebne za otključavanje pristupa EU fondovima za ekonomski razvoj.

Zaključeno je da transportna strategija mora biti završena i usvojena u Vijeću ministara BiH, prije konferencije u Parizu, koja će biti održana 4. jula 2016. godine, uz uvažavanje i poštovanje strategija entiteta.

-RS mora biti vidljiv dio strategije – zaključio je predsjednik Dodik.

Razgovaralo se i o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Dodik je izrazio punu podršku za iznalaženje konačnog rješenja, i to u periodu prije pregovora BiH sa EU, a koji će biti održani naredne sedmice u Briselu.