Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zamjenik ministra obrazovanja Turske najavio otvaranje nove škole u BiH

Zamjenik ministra obrazovanja Turske Erdem u Sarajevu

Zamjenik ministra obrazovanja Republike Turske Orhan Erdem u pratnji svoje delegacije posjetio je u srijedu Osnovnu školu “Isa-beg Ishaković” u Sarajevu gdje je, osim upoznavanja i druženja sa učenicima, upoznat sa nastavnim planom i programom škole, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon svečanog dočeka koji su mu na ulazu u školu priredili učenici, Erdema, u pratnji turskog ambasadora u BiH Cihada Erginaya primila je direktorica škole Nezira Popovac.

Podsjetila je kako škola kojom rukovodi ove godine proslavlja 20. godina svog postojanja i da je kroz nju do sada prošlo više od hiljadu učenika. Od 2014. godine osnivačka prava dodijeljena su Fondaciji za razvoj obrazovanja Sarajevo – Sedef.

“Od tada smo napredovali jako puno. Izveli smo 15 generacija do sad, ovo je 16. Od kako smo pod upravom fondacije, krenulo nas je, ide sve kako treba. Imamo učenike iz devet zemalja, zadovoljni smo jako, radimo po dva nastavna plana i programa, bosanskom i Cambridge programu”, istakla je Popovac.

Zamjenik ministra obrazovanja Republike Turske pohvalio je dosadašnji rad škole te, govoreći za AA, istakao kako se kroz obrazovanje veze između BiH i Turske dodatno učvršćuju.

“Nesumnjivo je i svima poznato da su zbog veoma dugo ukorijenjenih kulturno-historijiskih i prijateljskih veza koje postoje između BiH i Turske, naši odnosusve jači svakog dana. Mi smo ponosni što možemo istaći da je, kada je riječ o obrazovanju, ta saradnja sve intenzivnija. Stvorila se prilika da posjetim školu koja je jedan od najboljih primjera uspješne saradnje i rada u kvalitetnom obrazovanju. Riječ je o školi koja je prešla u nadležnost jedne naše fondacije koja je pokazala dosta dobre rezultate u svom radu”, naglasio je Erdem.

Podsjetio je da će danas prisustvovati manifestaciji proslave Dana djeteta koja će biti upriličena u Zenici u prisustvu hiljada djece uz bogat muzičko-zabavni program.

“Povod našeg dolaska je prisustvo manifestaciji koja se, osim Turske i izvan granica Turske, kao najveća manifetscija u povodu proslave Dana djeteta, organizuje upravo u vašoj zemlji. Festival će ove godine u BiH okupiti oko 6.200 djece, učenika koji su izabrali da uče turski kao drugi strani jezik. Imat ću čast prisustvovati i otvorenju 28. Međunarodnog sajma knjige u Sarajevu za koji je ove godine Turska na razne načine dala veliku podršku u samoj organizaciji tog sajma”, rekao je Erdem.

Naglasio je kako se Turska ponosi uspostavom niza aktivnosti koje se svode na otvaranje ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje djece.

Također ja najavio da će u BiH, posredstvom turske fondacije, u skorije vrijeme biti otvorena nova obrazovna ustanova.

“Pomaci koji su se desili u zadnje vrijeme rezultirati će otvaranjem ustanove za srednjoškolsko obrazovanje u okviru fondacije. U ovoj godini planirano je također otvaranje jedne druge, nove osnovne škole od strane novoformirane fondacije iz Turske. Riječ je o jednoj novoj fondaciji koju osniva Ministarstvo obrazovanja Republike Turske i sam proces je u toku, pri kraju je. Ukoliko sve bude išlo kako smo planirali, a do sada jeste, već u ovoj godini možemo očekivati da kroz rad te fondacije, u inostranstvu se, van Turske pa i u vašoj zemlji, otvori jedna ustanova za osnovno obrazovanje koja će svakako doprinijeti što kvalitetnijem obrazovanju djece”, kazao je Erdem.

Sastanci s Osmanovićem i Elvirom Dilberović

Podsjetio je na današnji sastanak sa ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem gdje je izrazio zahvalnost na uspostavi programa za učenje turskog jezika u osnovnim školama za šta je, iz godine u godinu, sve veće interesovanje.

“Tokom sastanka sa gospodinom Osmanovićem, i u nastavku posjete u susretu sa federalnom ministricom za obrazovanje i nauku Elvirom Dilberović, istakao sam i istaći ću da smo veoma zahvalni svim institucijama i odjelima u uspostavi temelja kako bi turski jezik što prije došao u osnovne škole, kako bi se preferirao učiti kao drugi strani jezik. To je aktivnost na koju smo jako ponosni, koja svake godine dobija jednu novu dimenziju sve većim brojem djece koja uče”, poručio je Erdem.

Učenica škole “Isa-beg Ishaković” zamjeniku ministra obrazovanja Republike Turske uručila je svoj umjetnički rad kao i suvenir bosanskog prozora, simbolično kao znak otvorenosti za posjete i saradnju.