Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro aukcija s privatnim predmetima Picassa i Dalija

6048

Neobjavljeni dnevnik Salvadora Dalija bit će uskoro ponuđen na aukciji u pariškoj filijali aukcijske kuće Sotheby’s, piše Guardian.

Stranice tog dnevnika, koji je nastajao u vrijeme kad je Dali započinjao ljubavnu vezu sa svojom budućom suprugom Galom (tada još suprugom svog najboljeg prijatelja Paula Éluarda), prepune su različitih šarenih skica i stupaca izračuna troškova izvedbi njegovih djela.

Vrijednost tog dnevnika procijenjena je na 50.000 eura, a on će biti ponuđen uz još 500 drugih artefakata uključujući i 20 Picassovih pisama i skica, a jednu od njih nacrtao je na poleđini jelovnika. Osim toga, ponudit će se i ilustrovana pisma, fotografije i pjesme umjetnika kao što su André Breton, René Magritte, Joan Miró, Max Ernst i Roland Penrose, ali i mnogi drugi. Spomenuta aukcijska kuća vjeruje da će na kraju večeri zaraditi više od 4 miliona eura.

4710

Crtež Joana Miroa

Među stvarima ponuđenima na aukciji pronaći će se inače i jedna Picassova razglednica s godišnjeg odmora koju je poslao pjesniku Paulu Éluardu. Potpisala ju je grupa ljudi, a među njima se našla i njegova tadašnja ljubavnica hrvatskih korijena Dora Maar. Zanimljivo je i da je bračni par Éluard u to vrijeme živio u otvorenom braku s Maxom Ernstom, nakon čega je Gala ostavila muža i udala se za Dalija.

4602

Picassov crtež na poleđini jedne razglednice

Ali, njihova prijateljstva nastavila su i dalje trajati što zorno prikazuje kolekcija koja će se prodavati u Sotheby’su. Ona, između ostaloga, uključuje još i Ernstov portret Éluarda, zatim njegiv 21 skicu Gale, kao i knjigu koju je Éluard poklonio Gali i Daliju povodom njihovog vjenčanja. U posveti, koju je uz njega potpisao i Man Ray, stoji “de tout notre coeur” (sa cijelim našim srcem).

Ova kolekcija smatra se, inače, jednom od najboljih takve vrste na svijetu. Vlasnik te kolekcije prikupljao ju je uz pomoć svog sina više desetljeća, a njena prodaja u Sotheby’su zakazana je za utorak.