Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Predstavnici određenih političkih partija nisu se pojavili na sastanku

milorad dodik intervju (5)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je izjavio da ranije zakazani sastanak lidera političkih partija iz Republike Srpske, kao drugi u nizu sastanaka vezanih za pitanje odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske nije održan jer se predstavnici određenih političkih partija nisu pojavili, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik je istakao da će pokušati ponovo organizovati ovakav sastanak iduće sedmice obzirom da se radi o veoma važnom pitanju za RS.

“Ove sedmice ističe 120 dana od dana kada smo rekli da je uslov dalje aktivnosti u zajedničkim institucijama usvajanje zakona o Ustavnom sudu. Procedura oko Ustavnog suda je veoma išla traljavo i došlo se u poziciju da nije odmakla dalje od komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH sa očitom namjerom da od Bošnjaka bude blokirana i da onemogući se to usvajanje. Tada smo rekli da ćemo se ponovo sastati nakon 120 dana da bi razmotrili mjere. Očigledno da je vrijeme za neku akciju i nadam se da razlog za akciju nije bio razlog nedolaska ovdje”, rekao je Dodik.

Pored zakona o Ustavnom sudu BIH gdje je trebalo da se stranci isključe iz rada i odlučivanja Ustavnog suda dogovoreno je da se sada razmotri odluka o tome da se raspiše referendum sa pitanjem: Da li ste za to da 9. januar ostane Dan Republike?

Sva pitanja, navedeno je, trebalo je da budu razmotrena.

“Ustavni sud BiH je potpuno diskriminirajuće donio odluku o ukidanju Dana Republike Srpske. To je dovelo do nezadovoljstva ljudi u RS-u. Mislim da niko nema pravo da na bilo koji način ignoriše ovu temu i zaobiđe ovo pitanje. Zato sam uvjeren da ćemo uspjeti u narednom vremenu osigurati jedan takav sastanak, pozvaću svakog od lidera u pokušaju da dobijem njihovu saglasnost za taj sastanak”, rekao je Dodik naglašavajući da vjerujem da razlozi nedolaska nisu lični i špekulativni.

Obzirom da je predstavnik Saveza za promjene ranije izjavio da članovi stranaka koje čine Savez neće otići na sastanak jer ih je Dodik sinoć vrijeđao na entitetskom javnom servisu RS-a, na pitanje novinara kako to komentariše Dodik je rekao “da ne zna šta su vidjeli uvredljivo u tome”.

“Razlozi su neki drugi. To može da bude samo izgovor”, rekao je Dodik.

Na zakazani sastanak inače, došli su predstavnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u RS-u.