Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija i dalje može hapsiti državljane BiH koje sumnjiči za zločine

JOHANES HAN, ALEKSANDAR VUCIC

Evropska komisija smatra da pitanje srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine ne treba biti uslov za otvaranje pregovora u poglavlju 23 između Srbije i EU.

To znači da na snazi ostaje srbijanski zakon prema kojem Srbija može hapsiti državljanje Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a koje sumnjiči za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, piše Patria.

Na osnovu ovog srbijanskog zakona vodi se proces protiv ratnog komandanta Armije RBiH Nasera Orića, pred Sudom Bosne i Hercegovine, iako ga je Haški tribunal ranije oslobodio odgovornosti za zločine nad Srbima u Srebrenici.

Prema ovom srbijanskom zakonu ranije su uhapšeni i penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak, Ilija Jurišić te član ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Ejup Ganić.

Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima EU sa Srbijom. Službeni Zagreb traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim sudom.

Hina piše kako Evropska komisija nije udovoljila hrvatskoj strani. U internom dokumentu Europske komisije koji je procurio u javnost se navodi kako srpski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, kojim se Srbija proglašava nadležnom za vođenje postupaka za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše SFRJ bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtava, “ne krši suverenost” zemalja bivše Jugoslavije i ne miješa se u unutarnje stvari tih zemalja.

EU