Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Centar izdvojila 160.000 KM za projekte 72 sportske organizacije

opcina centar sport

Potpisivanje ugovora s predstavnicima sportskih organizacija čiji projekti će dobiti finansijsku podršku Općine Centar upriličeno je danas u Sarajevu, a za tu namjenu u ovogodišnjem općinskom obezbijeđeno je 160.000 KM.

Na objavljeni javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti sporta sredstvima budžeta Općine Centar Sarajevo za 2016. godinu prijavile su se 84 sportske organizacije sa 92 projekta, nakon čega je načelnik Općine Dževad Bećirević donio odluku o dodjeli sredstava za 72 sportske organizacije, s čijim su predstavnicima potpisani ugovori.

– Ovo je prvi put da Općina Centar potpisuje ugovore sa sportskim organizacijama, a razlog tome je ugovor koji je Općina potpisala sa Sportskim savezom Kantona Sarajevo (KS) o vođenju Matične evidencije u sportu za područje općine Centar – kazala je pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero, dodajući da će javni poziv za 2017. bit će raspisan u oktobru ove godine.

Orijentiring savez Federacije Bosne i Hercegovine dobio je sredstva za sufinansiranje projekta “Otvoreno prvenstvo osnovnih škola Općine Centar u orijenitringu”.

– Orijentiring je najmlađa grana sporta u BiH. U ovoj godini planiramo aktivnosti sa učenicima osnovnih škola u KS. Ovo je sigurno najodgovornija Općina u državi, a nadamo se da će i ostali nivoi vlasti, po uzoru na Općinu Centar, pomoći u okviru svojih finansijskih mogućnosti, naglasio je Deljo.

Stručni savjetnik za sport u Sportskom savezu KS Elvedin Moralić kazao je da su i ranije dobijali pomoć od Općine Centar.

– Sa Općinom Centar imamo izuzetno dobru saradnju. Ovo je jedna od rijetkih općina na području KS koja podržava projekte Sportskog saveza s obzirom na to da realiziramo masovne sportske projekte, kao što su škola plivanja, škola skijanja, međunarodne atletske trke… – naglasio je Moralić.

Također je istakao da im novčana pomoć mnogo znači, jer su troškovi organizacije jednog projekta veliki te podsjetio da je Općina Centar ove godine podržala projekt “Međunarodna atletska gradska trka – VIVICITTA 2016.”

Općina Centar iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za ovu oblast, a u skladu sa finansijskim mogućnostima, i u budućnosti će nastaviti davati svoj doprinos razvoju i promociji sporta u BiH. U ovogodišnjem općinskom budžetu za podršku sportu izdvojeno je 477.300 KM, saopćeno je iz Općine Centar.