Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aida Hadžić: Dođite na naše utakmice, pa nam onda sudite kakve smo

aida hadzic3

Aida Hadžić će u utorak, 12. aprila 2016. istrčati na teren u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine i zaigrati protiv treće reprezentacije svijeta, Engleske u Zenici. Pored dresa reprezentacije, ponosno još nosi dres kluba SFK 2000 iz Sarajeva i simpatični nadimak Krofnica.

Hadžić je rođena 1992. godine u Makarskoj. Završila je gimnaziju i već deset godina uspješno trenira ženski nogomet. Dres kluba SFK 2000 nosi od svoje 14. godine.

Za Aidu Hadžić, nogomet je velika ljubav. Većinu vremena provodi na treningu, a vožnja bicikla je kao dio pripreme za utakmice.

Nada se da će joj ispravan pristup nogometu i naporni treninzi otvoriti vrata ozbiljnog evropskog kluba.

‘‘Kada bih birala za koji tim bi igrala, zasigurno to voljela nositi dres Lionsa ili Bayern Munchen‘‘.

aida hadzic

Iako nema mnogo vremena, sa dobrim planiranjem i organizacijom usklađuje svoje dnevne obaveze.

‘‘Volja, trud, disciplina i predanost ključ za uspjeh‘‘ objašnjava ova nogometašica.

‘‘Kada je u pitanju naše društvo, nemam baš pozitivan stav. Smatram da nazadujemo. Stav društva u kojem živimo prema ženskom nogometu nije ispravan”, tvrdi Hadžić.

‘‘Još uvijek je ženski nogomet na marginama, mada u posljednje vrijeme sve više djevojčica dolaze sa roditeljima na treninge, upisuju se u naš klub. To nam svima daje nadu da će ženski nogomet pronaći svoje mjesto pod suncem‘‘

Ženski nogomet odavno je prepoznat u svjetskim okvirima kao sport koji ima svoju publiku. Zanimanje medija je daleko veće nego prije. Stereotipi i predrasude pojavljuju se još samo u zaostalim sredinama. Posljednja velika takmičenja su pokazala da nogometašice imaju šta da ponude publici.

‘‘Imam poruku za one koji imaju predrasude o ženskom nogometu‘‘govori Aida. ‘‘Neka dođu na utakmicu pogledaju kako igramo, kako trčimo, kako se borimo, pa neka onda donose zaključak“.

Kada ima slobodnog vremena, mnogo voli da čita, njena omiljena knjiga je Crna duša, koju je već pet puta pročitala.

‘‘Volim dobre filmove i serije, odmaram se gledajući ih.’’

Kao i svaka sportašica, tako i Aida vodi brigu o svojoj ishrani. Omiljena hrana i piće su joj pasta, riba i voda.

Smatra da je najvažnije u životu da osoba bude pozitivna, i da vjeruje u ono što radi, pa će uz takav stav doći i uspjeh.

Aida ne planira dugoročno, ali ono što definitivno želi je da nastavi sa igranjem nogometa. Uskoro će i na fakultet. Dvoumi se između fizioterapije i edukaciju za kondicionog trenera. Kako god, želi ostati u sportu jer se u takvom okruženju najljepše osjeća.

Optimizam i najavu nekih boljih dana osjetila je kroz kampanju podrške reprezentaciji BiH uoči utakmice s Engleskom u Zenici. Aida smatra da bi podrška njenim kolegicama na stadionu, dala dodatnu energiju reprezentativkama koje žude da igraju pred punim stadionom u svojoj domovini.