Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pistacije

Zdrava grickalica koja kontrolira holesterol, šećer i pritisak

pistacije
FOTO: Unsplash
Ilustracija

Ove hranjive grickalice sadrže čak 20 posto proteina zbog čega ćete se duže osjećati sitima

Pistacije su zelene i blago slatkog okusa. Iako ih nazivaju orasima, botanički su pistacije sjemenke. Ljudi ih jedu hiljadama godina i to ne bez razloga. Osim što su ukusne, pistacije su i hranjivi dodatak vašoj prehrani.

Sastoje se od 20% proteina, što je mnogo veći omjer kalorija i proteina od većine orašastih plodova. Proteini vam pomažu da se duže osjećate sitima, a samim time i u kontroli težine.

Šta sve sadrže pistacije

Pistacije se mogu pohvaliti velikom količinom antioksidansa, odmah iza običnog i pekan oraha. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, spojeva u vašem tijelu koji mogu oštetiti stanice, proteine i DNK, uzrokujući prerano starenje, kao i bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca.

Pistacije su dobar izvor nezasićenih masnih kiselina i kalija. Oba imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Kao i drugi orašasti plodovi, pistacije su glavna namirnica mediteranske prehrane, koja se povezuje s cjelokupnim dugoročnim zdravljem.

Od vitamina i minerala u pistacijama nalazimo vitamine A, B6 i C te kalcij, magnezij i željezo. Po udjelu, pistacije su jedan od najboljih izvora vitamina B6 među namirnicama. B6 sudjeluje u regulaciji razine šećera u krvi te proizvodnji hemoglobina, prenosi Ordinacija.hr.

Dobrobiti pistacija

Istraživanja su otkrila nekoliko mogućih zdravstvenih prednosti ovih ukusnih orašastih plodova, uključujući:

Promiču zdrave crijevne bakterije

Pistacije su bogate vlaknima, koja mogu djelovati kao prebiotik ili hrana koju probavljaju dobre bakterije u crijevima kako bi im pomogle u rastu. Vaše crijevne bakterije tada mogu fermentirati vlakna i pretvoriti ih u kratkolančane masne kiseline, koje pomažu smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti i probavnih poremećaja.

Snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola

Dokazano je da pistacije djeluju na snižavanje holesterola. Ovi orašasti plodovi imaju vlakna i velike količine polinezasićenih i mononezasićenih masti, a sve je to povezano sa zdravim razinama holesterola i smanjenim rizikom od srčanih bolesti. I istraživanja pokazuju da jedenje pistacija – posebno u usporedbi s jedenjem drugih orašastih plodova – rezultira nižim krvnim pritiskom.

Održavaju zdrav nivo šećera u krvi

Pistacije imaju nizak glikemijski indeks, što znači da njihova konzumacija ne uzrokuje velike skokove šećera u krvi. Također sadrže antioksidanse, karotenoide i fenolne spojeve koji podržavaju zdrav nivo šećera u krvi.

Poboljšavaju zdravlje krvnih žila

Aminokiseline se smatraju esencijalnim, pa ako ih vaše tijelo ne može proizvesti, morate ih unositi prehranom. Neka istraživanja sugeriraju da aminokiseline u pistacijama snižavaju količinu masti i šećera (glikemijski indeks) u vašoj krvi te mogu tonirati vaše krvne žile i učiniti ih fleksibilnijima.

Poboljšavaju zdravlje očiju

Pistacije imaju najviše razine zeaksantina i luteina među orašastim plodovima, a oba štite vaše oči od oštećenja uzrokovanih plavim svjetlom, kao i od makularne degeneracije, očne bolesti koja može uzrokovati gubitak vida kako starite.

Utječu na gubitak težine

Konzumiranje pistacija vam može pomoći da smršavite. Bogate su vlaknima i proteinima, što rezultira osjećajem sitosti i može vam pomoći da jedete manje. Savjetujemo da odaberete pistacije u ljusci za grickanje. Tako ćete polakše i pažljivije jesti jer je potrebno vrijeme da se skine ljuska.

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su jeli pistacije u ljusci unijeli 41% manje kalorija u jednom sjedenju u usporedbi s onima koji su jeli oguljene pistacije.

Nuspojave pistacija

Pistacije mogu imati i neke negativne nuspojave za pojedine ljude, uključujući:

Veći unos natrija

Sirovi pistacije nemaju mnogo natrija (1 šoljica ima oko 1 miligram.) Ali to nije uvijek tačno za pečene pistacije, koji se često sole. Šoljica suhih pečenih pistacija sa soli ima 526 miligrama natrija. Previše natrija može vas izložiti većem riziku za visoki krvni pritisak, bolesti srca i moždani udar.

FODMAP rizici

FODMAP je kratica za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole. Jednostavnije rečeno, to su određene vrste ugljikohidrata. Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva trebali bi ograničiti FODMAP u prehrani kako bi imali bolju kontrolu nad svojim simptomima.

Pistacije se smatraju hranom s visokim udjelom FODMAP jer sadrže fruktane. Ako imate intoleranciju na fruktan – lošu reakciju na ovu vrstu ugljikohidrata – pistacije bi mogle smetati vašem trbuhu. Ako je tako, vjerojatno ćete iskusiti nadutost, mučninu i bol u trbuhu.

Rizici od alergija

Pistacije su orašasti plodovi. Neki ljudi s alergijama na orašaste plodove mogu imati ozbiljne reakcije na pistacije i trebali bi ih se kloniti.

Simptomi alergijske reakcije na pistacije mogu uključivati:

  • Svrbež usta, očiju, kože ili grla
  • Poteškoće s gutanjem
  • Mučnina i bolovi u trbuhu
  • Proljev
  • Začepljenost ili curenje nosa
  • Otežano disanje ili kratak dah
  • Anafilaksija