veliki redovi ispred pekara
Sarajevo miriše na somune, prvi dan ramazana mnogi su čekali ispred pekara
Somun (turski: somun od grčke riječi ψωμίν), lepina ili lepinja, je vrsta peciva bosanske kuhinje. Naziv za somun kao pecivo je karakterističan za Sarajevo
Sarajevski somuni su tradicionalno kroz vijekove sastavni dio iftarskih sofri. U vrijeme ramazana stvaraju se veliki redovi pred sarajevskim pekarama, posebno onim koji se nalaze u starom dijelu grada gdje se prodaju najbolji somuni.
Tako se i ovog prvog dana ramazana mogu vidjeti redovi Sarajlija u Patkama i na Bristriku ispred pekara koji strplijvo čekaju da kupe somune za iftarsku sofru.
Ramazanski somun se posipa čurekotom, koji mu daje poseban miris.
Za vrijeme ramazana u pekarama se proizvede više hiljada komada somuna dnevno.
Somun (turski: somun od grčke riječi ψωμίν), lepina ili lepinja, je vrsta peciva bosanske kuhinje. Naziv za somun kao pecivo je karakterističan za Sarajevo. U nekim se dijelovima Bosne i Hercegovine ta peciva nazivaju i ramazanije.