Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mercedesov dvojac nedodirljiv

Kolike su plate vozača Formule 1

formula1
FOTO: Screenshot

Max Verstappen ostaje najbolje plaćeni vozač koji će zaraditi barem 55 miliona eura, dok će Mercedes u posljednjoj godini ugovora Hamiltonu isplatiti čak 45 miliona

Najava kako će Lewis Hamilton krajem godine napustiti Mercedes i preći u Ferrari uzburkala je i tržište vozača.

Otvoreno mjesto u prestižnom bolidu Mercedesa ogroman je izazov za većinu F1 vozača, a činjenica kako je slobodan Carlos Sainz Junior, vozač s dokazanim potencijalom, mogla bi dodatno zakomplikovati situaciju.

Stoga ne čudi da su ekipe odlučile svojim najboljim vozačima dati bogate plate za dugogodišnje ugovore, a kako bi spriječili njihov eventualni odlazak. Najviše su profitirali Charles Leclerc i Lando Norris, koji su sklopili iznimno unosne ugovore, a kako bi bili skriveni od radara Mercedesa.

Na novoj listi plata, koje već uobičajeno vrlo dobro saznaje RacingNews365, otkrilo se kako će vozač Ferrarija Leclerc ove godine zaraditi čak 34 miliona eura, što ga čini trećim najplaćenijim vozačem iza nedodirljivog dvojca Verstappen-Hamilton. Lando Norris će skočiti odmah na četvrto mjesto s godišnjom platom od 20 miliona eura. 

Inače, Max Verstappen ostaje najbolje plaćeni vozač koji će zaraditi barem 55 miliona eura, dok će Mercedes u posljednjoj godini ugovora Hamiltonu isplatiti čak 45 miliona.

Zgodno je malo proanalizirati i ostale plate. Tako je Sergio Perez, viceprvak svijeta i prošle godine dvostruki pobjednik, tek 7. na listi. Francuski Alpine svoje je vozače koji su prošle godine ekipii donijeli tek dva treća mjesta odlučio počastiti s po 6 miliona eura plate.

Najmanje, “samo” milion eura godišnje, na svoj će račun primiti Yuki Tsunoda te mladi Logan Sargeant. S obzirom na njihov marketinški potencijal, jer riječ je o Japancu i Amerikancu, vjerojatno neće biti nezadovoljni.

Konačno, treba napomenuti i da je riječ o osnovnim platama koje ne uključuju bonuse za pobjede i postolja, rezultate timova ili nešto treće. S tim novcem neki će vozači zaraditi i znatno više.