Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dom naroda psbih

Parlamentarci nisu glasali za visoku kaznu od 4.000 KM za odbijanje alkotestiranja

dom naroda psbih
FOTO: Fena

Po sadašnjem zakonskom rješenju, vozač koji je svjestan da je pod dejstvom narkotika ili koji ima veći procenat alkohola u krvi od onog koji je dozvoljen, i svjestan je toga, ekonomski mu je isplativije da odbije testiranje nego da se podvrgne testiranju. U slučaju da odbije testiranje kazna je 400 KM, a ukoliko plati u roku od osam dana to je 200 KM

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je, obrazlažući predloženi zakon, kazao da predloženim izmjenama nastoje riješiti ključne probleme koji su se pojavili u praksi.

Napomenuo je da su u izradi ovog zakona sudjelovali i SIGMA stručnjaci iz EU koji su aktivno pomagali, “jer su oni najpozvaniji da ocijene da li je određeni zakon u skladu s pravnom stečevinom EU”.

Uspostavlja se registar zaposlenika u institucijama BiH

Podsjetio je da jedan od prioriteta na putu ka EU jest reforma javne uprave.

– Međutim, i da se usvoji ovaj zakon, mislim da to neće značiti da je ispunjen jedan od prioriteta, ali će značiti da su učinjeni pozitivni koraci ka EU – kazao je Bunoza.

Ključne stvari koje se dopunjavaju ovim zakonom su da se uspostavlja registar zaposlenika u institucijama BiH.

Također, jasnije se definiraju državni službenici koji nisu bili decidno navedeni u zakonu, konkretno inspektori, jasnije je postupanje u slučaju imenovanja rukovodećih državnih službenika, zatim i praktičnije ocjenjivanje državnih službenika, jasnije definiranje javnog oglašavanja sa ciljem efikasnosti postupanja, ali i racionalizacije smanjenja troškova, propisivanje obaveze stručnog usavršavanja državnih službenika kao i jasnije definiranje probnog rada.

Također, vrši se usklađivanje zakona sa odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i jasniji su kriteriji za savjetnike u institucijama BiH.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH

Delegati su bez diskusije, po hitnom postupku, usvojili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji je predložila delegatkinja Marina Pendeš.

Dom je usvojio i zaključak kojim poziva Predstavnički dom PSBiH da ovaj zakonski prijedlog usvoji po hitnom postupku.

Dom naroda nije usvojio principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanik u tom domu Milan Dunović je, uime predlagača, pojasnio da je izmjenom predviđeno da se za odbijanje testiranja na narkotike i alkohol, vozač odnosno instruktor vožnje kažnjava kaznom od 4.000 KM, šest kaznenih bodova i oduzimanjem vozačke dozvole šest mjeseci.

– Ova kazna je predviđena za odbijanje testiranja. Dakle, svaki vozač koji se po nalogu službenog lica podvrgne testiranju, ova kazna se ne odnosi na njega – kazao je Dunović.

U slučaju da odbije testiranje kazna je 400 KM, a ukoliko plati u roku od osam dana to je 200 KM

Pojasnio je i zašto je ova kazna ovako visoka, te kazao da je suština da se prevenira odbijanje testiranja.

– Po sadašnjem zakonskom rješenju, vozač koji je svjestan da je pod dejstvom narkotika ili koji ima veći procenat alkohola u krvi od onog koji je dozvoljen, i svjestan je toga, ekonomski mu je isplativije da odbije testiranje nego da se podvrgne testiranju. U slučaju da odbije testiranje kazna je 400 KM, a ukoliko plati u roku od osam dana to je 200 KM – naveo je Dunović.

Dodao je da je cilj da se izbjegne da vozači svjesno i namjerno, pod uticajem nedozvoljenih sredstava, upravljaju motornim vozilima i da prolaze sa kaznom od 200 KM.

Dom naroda PSBiH usvojio je više izvještaja, te dao saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola.