Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reuters

Italija odbila da učestvuje u vojnoj akciji protiv Hutija u Jemenu

NAPAD NA HUTI
FOTO: Screenshot

SAD i Britanija tvrde da su sinoćnji zračni udari odgovor na ponovljene napade Hutija na brodove u Crvenom moru – jednom od najprometnijih trgovačkih puteva na svijetu

Italija je odbila da učestvuje u američkim i britanskim napadima koji su pokrenuti sinoć protiv Hutija u Jemenu, rekao je u petak vladin izvor, objašnjavajući da Rim radije vodi politiku “smirivanja situacije” u Crvenom moru, navodi Reuters. 

Izvor, koji nije želio biti imenovan zbog osjetljivosti ovog pitanja, takođe je rekao da bi vladi bila potrebna podrška parlamenta da bi učestvovala u bilo kakvoj vojnoj akciji, što onemogućava brzo odobrenje.

Sjedinjene Države i Velika Britanija gađale su više ciljeva u Jemenu iz zraka i mora, dok su Nizozemska, Australija, Kanada i Bahrein pružile logističku i obavještajnu podršku, rekli su američki zvaničnici.

SAD i Britanija tvrde da su sinoćnji zračni udari odgovor na ponovljene napade Hutija na brodove u Crvenom moru – jednom od najprometnijih trgovačkih puteva na svijetu.

Hutiji, koje podržava Iran, u decembru 2023. godine objavili su da će ciljati sve brodove koji idu prema Izraelu, bez obzira pod kojom su zastavom, i upozorili sve međunarodne pomorske kompanije da ne posluju s izraelskim lukama.

– Ako Gaza ne dobije hranu i lijekove koji su joj potrebni, svi brodovi u Crvenom moru koji putuju prema izraelskim lukama, bez obzira na državu iz koje dolaze, postat će meta naših oružanih snaga – rekao je glasnogovornik jemenskih snaga. 

Ranije ove sedmice, italijanski ministar odbrane Guido Crosetto rekao je za Reuters da se napadi Hutija moraju zaustaviti bez pokretanja novog rata u regionu.

Italija je u decembru najavila da će poslati brod svoje mornarice u to područje nakon zahtjeva za podršku vlasnika brodova, ali nije se prijavila za misiju koju predvode SAD, a čini se da su se i drugi saveznici u EU distancirali od američke vojne inicijative.