Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Najjači udar ledenog talasa u BiH tek dolazi, biće 11 stepeni ispod nule

Prvi ovogodišnji snijeg zabijelio Vilsonovo šetalište u Sarajevu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U periodu od 15.01. do 22.01. prema raspoloživim sinoptičkim materijalima preovladavaće pretežno oblačno sa susnježicom ili slabim snijegom u Bosni

U Bosni se danas očekuje pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni će povremeno padati slab snijeg.

Vjetar u Bosni slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Jutarnja temperatura zraka od -8 do -2, na jugu do 4, a dnevna od -4 do 2, na jugu od 4 do 10 stepeni.

U Sarajevu će biti oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura oko -6, a dnevna oko -3 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza za naredne dane

Kako javlja BHmeteo, u narednim danima ostaje hladno, u danas (utorak) najhladnije. Od srijede će hladnoća malo popustiti pa će dnevne temperature većinom biti malo u plusu, ali uz jače jutarnje minuse. Uglavnom suho, u utorak i moguće u petak lokalno slabe padavine.

Danas (utorak) većinom oblačno vrijeme, rijetko uz provijanje snijega. Na krajnjem zapadu, jugozapadu Bosne te u većem dijelu Hercegovine od jutarnjih sati razvedravanje pa će tako tokom dana tu biti pretežno sunčano vrijeme. Ledeni dan u većem dijelu zemlje.

U utorak u Hercegovini i na zapadu Bosne umjerena do lokalno na udare jaka bura, u ostatku zemlje vjetar slab do umjeren sjevernog smjera. Jutarnja temperatura -10 do -3, na jugu do 4 °C, dnevna temperatura -7 do -2, na jugu do 9 °C.

U srijedu većinom pretežno sunčano vrijeme, više oblačnosti moguće u sjeverozapadnim dijelovima Bosne. Bez padavina. U srijedu vjetar slab promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura -11 do -4, na jugu do 3 °C, dnevna temperatura -3 do 3, na jugu do 11 °C.

U narednim danima ostaje hladno, u utorak najhladnije. Od srijede će hladnoća malo popustiti pa će dnevne temperature…

Posted by BHMETEO.ba on Monday, January 8, 2024

U četvrtak pretežno sunčano vrijeme. Nešto više oblačnosti moguće na jugu zemlje. Bez padavina. Vjetar slab promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura -13 do -5, na jugu do 2 °C, dnevna temperatura -1 do 6, na jugu do 12 °C.

U petak je moguć kratkotrajan prodor hladnijeg zraka sa sjeveroistoka kontinenta koji bi nam uz naoblačenje donio lokalno malo snijega ili njegovo provijanje u Bosni.

Za vikend prema trenutnim prognozama očekuje se sunčano vrijeme uz jače minuse i mraz u jutarnjim satima dok bi tokom dana uz više sunca bilo nešto ugodnije i temperature u plusu.

Dugoročna prognoza FHMZ-a

Druga sedmica u januaru na području Bosne i Hercegovine protečiće djelimično u zimskom ugođaju. U centralnoj i istočnoj Bosni preovladavaće pretežno oblačno vrijeme sa povremeno slabim snijegom koji će stvarati novi snježni pokrivač, kako na planinama tako i u nižim područjima.

Sredinom sedmice u kotlinama i duž riječnih tokova moguća je magla, javlja FHMZ. Na sjeveru Bosne prognozira se susnježica i kiša. Pretežno sunčano i djelimično oblačno izgledno je na jugu i jugozapadu zemlje.

Temperature zraka primjerene dobu kojem se nalazimo.

Minimalne temperature zraka varirat će od -9°C do -3°C u Bosni, na području Hercegovine od -2°C do 3°C. Najviše dnevne temperature između -4°C i 1°C u Bosni, do 6°C na jugu zemlje. Predkraj sedmice na jugu maksimlane temperature moguće su i do 10°C.

U periodu od 15.01. do 22.01. prema raspoloživim sinoptičkim materijalima preovladavaće pretežno oblačno sa susnježicom ili slabim snijegom u Bosni. Na jugu zemlje uglavnom slaba kiša koja bi mogla tokom dana biti intezivnija.

Jutarnje temperature kretat će se između -6°C i 0°C u Bosni do 4°C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između -1°C i 4°C, u Hercegovini do 8°C.