Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

meteorolozi najavljuju

Stiže nam naglo zahlađenje, no pitanje je koliko se može zadržati

sladic snimka zahladjenje
FOTO: Screenshot
Satelitske snimke

Stiže zahlađenje! Planirate li putovanje za vikend svakako pratite prognozu i upozorenja na opasne vremenske pojave. Budite spremni na zimske uvjete

Meteorolozi u BiH su najavili kišovito vrijeme sa puno vjetra u naredna tri dana. No, nakon toga bi mogla uslijediti drastična promjena vremena.

“Stiže to čuveno zahlađenje krajem vikenda, ali pitanje je koliko bi opstalo. Dugotrajno, pa… i nije izgledno”, napisao je jučer bh. meteorolog Nedim Sladić.

Sladić je dodao da će naknadno obrazložiti zašto tako misli.

Stiže to čuveno zahlađenje krajem vikenda, ali pitanje je koliko bi opstalo. Dugotrajno, pa… i nije izgledno. Razloge ću obrazložiti naknadno.

Posted by Nedim Sladić on Tuesday, January 2, 2024

Na snimkama koje je Nedim Sladić objavio vidi se kako hladna struja nadire iznad područje Evrope na kojem se mi nalazimo. Ali istu bi uskoro trebao zamjeniti ponovo topliji zrak.

DHMZ: Neuobičajeno toplom vremenu se nazire kraj

A, zahlađenje najavljuju i metorolozi iz susjedstva.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske danas je izdao posebno saopćenje.

“Nakon rekordno tople godine na globalnom nivou, prvu sedmicu januara obilježile su manje promjene vremena, jer su se oblačni sistemi relativno brzo premještali preko Hrvatske u prevladavajućoj zonalnoj struji. Međutim, neuobičajeno toplom vremenu se ipak nazire kraj već ovog vikenda”, upozorava DHMZ.

“Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. januara, na subotu, 6. januara, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta”. 

“Izraženije zahlađenje stiže s nedjeljom, 7. januara. Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Evrope i Sredozemlja barem do sredine iduće sedmice, kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije”.

Prvo puno kiše i poplave, a onda snijeg posvuda, grmljavina, pijavice…

Mjestimične kiše bit će i u četvrtak i u petak, dok glavnina oborine stiže za vikend.

Jake kiše bit će posebno u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u planinskim predjelima vrlo velika vjerojatnoća najprije susnježice, a potom i snijega, stoji u saopćenju DHMZ-a. 

“Početkom druge sedmice januara oborine će postupno prestati, ali će s djelomičnim razvedravanjem noći biti hladne. Planirate li putovanje za vikend svakako pratite prognozu i upozorenja na opasne vremenske pojave. Budite spremni na zimske uvjete, posebice tokom nedjelje”, poručili su.