Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Pet osoba osuđeno na 59 godina zatvora, niko se nije pojavio na izricanju presude

selo zecovi presuda
FOTO: Dnevni avaz

Sud BiH izrekao je presudu za 150 ubistava. Najveću kaznu za pokolj u selu Zecovi kod Prijedora dobio je Ilija Zorić i to od 20 godina

Sud BiH izrekao je presudu za 150 ubistava, mučenja i seksualnih zlostavljanja nad civilima sela Zecovi kod Prijedora.

Od 11 optuženih, osuđeno je pet osoba na ukupno 59 godina zatvora.

Najveću kaznu dobio je Ilija Zorić i to od 20 godina, Dušan Milunić je osuđen na 12, Zoran Milunić na 14, Zoran Stojnić na osam i Ljubiša Četić na pet godina zatvora. Oni su osuđeni za zločine protiv čovječnosti, ubistva, progone, silovanja, mučenja i zatvaranja u logore, dok su svi oslobođeni za postojanje udruženog zločinačkog poduhvata.

Niko od optuženih se nije pojavio u sudnici.

Advokati pojedinih optuženih su se pravdali zdravstvenim razlozima, dok su pojedini advokati rekli da ne znaju gdje im se klijenti nalaze.

Inače, pojedine porodice žrtava su se pojavile pred Sudom BiH sa slikama stradalih članova.

Ko je sve optužen

Sud Bosne i Hercegovine danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu u kojem su optuženi Dušan Milunić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade Grujčić, Uroš Grujčić i Rajko Gnjatović.

Oni se terete se za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi u općini Prijedor kada je ubijeno najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti.

884 godine zatvora

Za ratne zločine počinjene nad Prijedorčanima do sada je osuđeno šezdeset pripadnika VRS-a, MUP-a RS-a i članova struktura civilnih vlasti RS-a, a među njima i komandant i najviši politički vrh.

Ukupno im je izrečeno 884 godine zatvora, u koje su uračunate i dvije doživotne kazne, Radovanu Karadžiću i nepravomoćna Ratku Mladiću.

Haški tribunal izrekao je šest presuda i osudio dvanaest osoba na 171 godinu zatvora, Sud BiH izrekao je 14 osuđujućih presuda i osudio 20 osoba na 286 godina zatvora, Okružni sud u Banjoj Luci izrekao je devet osuđujućih presuda, osudivši 20 osoba na 192 godine, i Županijski sud u Splitu osudio je jednu osobu na petnaest godina zatvora.