Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Počinje isplata jednokratne novčane pomoći za nekoliko kategorija stanovništa

brcko
Foto: BIRN BiH

Kriteriji za dobijanje ovih naknada su bili jasno precizirani tako da je ostao veoma mali broj onih koji su aplicirali, a kojima na kraju nisu odobrena sredstva

Služba za boračko-invalidsku zaštitu i civilne žrtve rata pri Vladi Brčko distrikta završila je aktivost vezano za realizaciju projekta dodjele jednokratne novčane pomoć demobilisanom borcu i članu porodice umrlog demobilisanog borca, kao i civilnim žrtvama rata za stanje socijalne potrebe, te za liječenje ovakvih korisnika na području Brčko distrikta.

Za ove namjene je u budžetu Distrikta ukupno predviđeno 800 hiljada konvertibilnih maraka dok će pojedinačno osobama kojima je odobrena pomoć za stanje socijalne potrebe biti isplaćeno 235 maraka, a za potrebe liječenja 350 KM.

“Isplate na žiro račune korisnika koji su ispunili sve uslove za dodjelu sredstava će biti realizovani u narednih nekoliko dana”, potvrdio je za Radio Brčko Senad Bešić, šef ove Službe.

Kriteriji za dobijanje ovih naknada su bili jasno precizirani tako da je ostao veoma mali broj onih koji su aplicirali, a kojima na kraju nisu odobrena sredstva.

“Povećava se broj onih koji podnose zahtjeve za potrebe za pomoć liječenja. Ove godine je gotovo 400 osoba više podnijelo zahtjev za ove potrebe u odnosu na prethodnu godinu”, naglasio je Bešić.

S obzirom na to da je u toku procedura izrade i usvajanja budžeta za narednu godinu, iz Službe za boračko-invalidsku zaštitu i civilne žrtave rata u Brčko distriktu ističu da se sredstva za ovaj projekat planiraju i u navedenom budžetu i da bi ona trebala biti operativna sredinom 2024. godine.