Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji iz sudnice

“Posjeduje enormne količine novca”: Mladenu Samardžiji određen pritvor

samardzija sud
Foto: Sud BiH

Naglasili su i kako svjedoci neće svjedočiti iz straha, te da Samardžija raspolaže i enormnim količinama novca.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Mladenu Samardžiji koji je ranije tokom ove sedmice uhapšen na Jahorini, a bio je karakterisan kao jedan od najtraženijih bjegunaca u Evropi.

Na današnjem ročištu za određivanje pritvora u Sudu Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo je, kako se moglo čuti od tužioca Čampare, pritvor tražilo zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će ometati istragu uticajem na svjedoke ili saučesnike, te prikrivanjem dokaza, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Rođen u Sloveniji

Naveli su kako su Sudu BiH dostavili veći broj dokaza, dok su odbrani, zbog zaštite istrage, u ovoj fazi poslali tek manji dio, te da će ih dostaviti “čim se stvore uslovi”, prenio je RTRS.

Između ostalog, naveli su kako je Samardžija, koji je inače rođen u Sloveniji, iz te zemlje pobjegao 2021. godine kada su mu uhapšene “kolege” zbog trgovine drogom i da je tada došao u BiH te pribavio državljanstvo.

Iako je Slovenija raspisala međunarodnu potjernicu za njim, on nije isporučen. Ranije je već odsluživao zatvorsku kaznu u Sloveniji gdje je imao telefon i Skaj aplikaciju preko koje je prodavao drogu po Evropi.

Kazali su i kako su kolege i Slovenije poslale veliki broj dokaza i operativnih informacija ko je i šta radi Samardžija. Takođe, određeni broj dokaza, dodaju, dostavio je i Evropol te su zatražili otvaranje istražnih radnji.

Organizovana kriminalna grupa

Tužilac Čampara naveo je i kako Samardžija ima organizovanu kriminalnu grupu u kojoj su osobe od ranije poznate istražnim organima, a koje su u bjekstvu. Navodno, Samardžija je robu nabavljao u Sloveniji te je dovozio u BiH.

Takođe, rečeno je i da postoje transkripti Samardžijinih razgovora te da je preslušana audiokonverzacija u kojoj se čuje da je imao namjeru napasti porodicu inspektora Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a Republike Srpske što ih je, naveli su, posebno zabrinulo.

Naglasili su i kako svjedoci neće svjedočiti iz straha, te da Samardžija raspolaže i enormnim količinama novca.

– Isključivo se bavi prometom opojnih droga na teritoriji Evropske unije, uključujući i BiH. Kada je uhapšen u Istočnom Sarajevu kod njega je pronađeno 50.000 eura – kazao je Čampara, te se kasnije ispravio i rekao da se radi o 80.000 eura.

Dodato je i da mu je prilikom hapšenja pronađeno i pet mobilnih telefona i veća količina novca. Rekao je i kako Samardžija posjeduje “najskuplja vozila u BiH”, a da nema radni odnos i izvor novca.

– Biće mu oduzet i apartman na Јahorini – kazao je tužilac.

Za kraj je istaknuto kako će zasigurno ponoviti krivično djelo neovlaštenog prometa opojnim drogama.